Βολιβία: Περιπολίες των δυνάμεων επιβολής της τάξης «προληπτικά»

Βολιβία: Περιπολίες των δυνάμεων επιβολής της τάξης «προληπτικά»

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας άρχισε να αναπτύσσει χθες Πέμπτη δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας για να εκτελούν περιπολίες ενόψει των διαδηλώσεων που σκοπεύουν να οργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα ενώσεις και συνδικάτα που τάσσονται υπέρ του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών γίνεται για λόγους «πρόληψης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Λουίς Φερνάντο Λόπες, εγκαινιάζοντας τις επιχειρήσεις στη Λα Πας, περιστοιχισμένος από αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Διευκρίνισε ότι περιπολίες θα γίνονται «σε εθνικό επίπεδο», στις μεγαλύτερες πόλεις, ως τουλάχιστον την 25η Ιανουαρίου.

Πολλές ενώσεις αυτοχθόνων και καλλιεργητών κόκας στην Τσαπαρέ (κεντρική Βολιβία), περιοχή που αποτελεί προπύργιο του Μοράλες, του πρώτου αυτόχθονα που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, προγραμματίζουν διαδηλώσεις σε εθνική κλίμακα την 22η Ιανουαρίου, επέτειο της ίδρυσης της Πολυεθνοτικής Δημοκρατίας της Βολιβίας.

Η επέτειος αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο από το 2009, χρονιά που θεσπίστηκε με το νέο Σύνταγμα η Πολυεθνοτική Δημοκρατία της Βολιβίας.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης έχει σκοπό να «ειρηνεύσει» τον πληθυσμό, είπε ο υπουργός Άμυνας, καθώς «θα είμαστε στους δρόμους» και θα «μειώσουμε τις υπερβολές της συλλογικής υστερίας».

Η κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναπτυχθούν, επισήμως για γυμνάσια, μονάδες αλεξιπτωτιστών στην Τσαπαρέ, Πολιτεία στους πρόποδες των Άνδεων όπου οι αυτόχθονες αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων.

Μια ακόμη στρατιωτική μονάδα αναμένεται να φθάσει εκεί τη Δευτέρα, για να καταστρέψει καλλιέργειες κόκας, σύμφωνα με τον Λόπες, ο οποίος μίλησε περί επιχείρησης ρουτίνας.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας παραιτήθηκε αφού μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στασίασαν και ο στρατός αξίωσε να εγκαταλείψει την εξουσία τη 10η Νοεμβρίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Το αποτέλεσμα σήμαινε πως εξασφάλιζε τέταρτη συναπτή θητεία. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», ο Μοράλες προσέφυγε αρχικά στο Μεξικό, κατόπιν στην Αργεντινή, όπου του έχει προσφερθεί άσυλο.

Νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στη Βολιβία την 3η Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ