Bloomberg: Απομονώνεται η Τουρκία - Ο ρόλος της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά

Bloomberg: Απομονώνεται η Τουρκία - Ο ρόλος της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους», σημειώνει το Bloomberg αναφερόμενο στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ και στη Γαλλία, τονίζοντας πως αυτό το γεγονός ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Τ. Ερντογάν. Σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, «τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει τώρα η Άνγκελα Μέρκελ», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg σημειώνει, ωστόσο, πως παρά τη διαμεσολάβησή της Γερμανίδας Καγκελαρίου και μία προσωρινή εκεχειρία, «η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κύριο στόχο την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, oι ΗΠΑ φαίνονται «και απρόθυμες και μη ικανές να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η Καγκελάριος πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της».

Όσον αφορά την επιρροή της Καγκελαρίου στον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, το Bloomberg σημειώνει: «Διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως τονίζεται, «μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο».

Το Bloomberg σημειώνει πως προτείνεται ακόμα «η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου, προκειμένου αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».