Black Box: Ξεκινά η μεγάλη αναμέτρηση

- Η στήλη θα μπορούσε να ξεκινήσει εκθέτοντας γεγονότα και προσδοκίες για την εβδομάδα που ξεκινά. Ωστόσο πάμε διαφορετικά σήμερα γιατί η κατάσταση θυμίζει αυτό που έλεγαν σε μια παλιά ελληνική ταινία: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Σ' αυτήν τη χώρα δεν πρόκειται να βαρεθούμε ποτέ και για αυτό θα ασχοληθούμε με συγκρούσεις και διαμάχες.

- Σήμερα λοιπόν ξεκινά ο πρώτος γύρος της μεγάλης αναμέτρησης. Στη μία πλευρά του ρίνγκ ο Βαγγέλης Μαρινάκης και στην άλλη πλευρά οι Γιάννης Βαρδινογιάννης και Θόδωρος Κυριακού. Ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης θα είναι τηλεοπτικός με το Μega να κάνει την πρεμιέρα του και να απειλεί τα -ήδη ταλαιπωρημένα- διαφημιστικά budget των ανταγωνιστών του. Και μη σας παραξενεύει το δύο εναντίον ενός. Άλλωστε δεν είναι πυγμαχικός αγώνας να γίνει με τους κανόνες του Jack Broughton, αλλά αγώνας κατς όπου όλα επιτρέπονται. Αν πρέπει πάντως να στοιχηματίσετε, μέχρι στιγμής σε αυτές τις αναμετρήσεις ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνήθως επικρατεί των αντιπάλων του ακόμη κι όταν υπερτερούν αριθμητικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είμαστε τυχεροί γιατί πρόκειται για τηλεοπτική αναμέτρηση.

- Συνεχίζεται και η μάχη των εγκλήσεων στις τράπεζες με πλούσιο παρασκήνιο. Μέχρι στιγμής στα τρία τεταρτημόρια του πεδίου έχει επικρατήσει η λογική. Για το τέταρτο υπάρχουν  αμφιβολίες. Το δυστύχημα είναι ότι αρκετοί βγάζουν μεροκάματα από αυτές στις δουλειές οπότε αν σταματήσουν θα έχουν στεναχώριες.

- Συνεχίζεται και η μάχη των κόκκινων δανείων. Σε Κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομίας ανέβασαν πυρετό διαπιστώνοντας την έκταση που μπορεί να λάβουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Κατόπιν αυτού προωθείται φόρμουλα
διαμεσολάβησης/επιδιαιτησίας ή κάπως έτσι, καθώς ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί. Η ιδέα είναι να υπάρχει ένα ακόμη στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ κόκκινου δανειολήπτη και τράπεζας/εταιρείας διαχείρισης πριν από τον πλειστηριασμό. Πρόταση που έχει προκαλέσει ανατριχίλα στους τραπεζίτες που με τη σειρά τους ανεβάζουν πυρετό καθώς φοβούνται νέα καθυστέρηση στις διαδικασίες.

- Συνεχίζεται αυτήν εβδομάδα και η σύγκρουση για την Folli Follie. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου εκτός των άλλων αποδεικνύεται πως έχει και απύθμενο θράσος. Αλλά εδώ που τα λέμε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε ότι ήταν να κάνει: Πήρε τη διοίκηση από την οικογένεια, κατέθεσε εγκλίσεις, ζήτησε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την οικονομική κατάσταση, έκανε έφοδο στα γραφεία της FF,  έριξε πρόστιμα, πιέζει τις ελεγκτικές εταιρείες που ασχολούνται με την υπόθεση κ.ά. Αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι διοικητική αρχή. Τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης, η οποία με όλο το σεβασμό έχει καθυστερήσει να αντιδράσει. Σημειώστε πως αυτήν την εβδομάδα θα γίνει -εκτός απροόπτου- και  η γενική συνέλευση της FF, οπότε ετοιμαστείτε για νούμερα που σοκάρουν.

- Έχουμε και άλλα που κινούνται οριζοντίως, καθέτως και υπογείως, και αφορούν λίγο τράπεζες, λίγο επιχειρηματίες, λίγο διαφημιστικές, λίγο
περίεργα συμφέροντα αλλά δεν είναι της ώρας και ασφαλώς είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από τα παραπάνω.

- Τώρα κατά τα άλλα η εβδομάδα ξεκινά σήμερα με Eurogroup στις Βρυξέλλες ενώ την Τετάρτη περιμένουμε τον ΟΤΕ που ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι και εβδομάδα επιχειρηματικών εξελίξεων, καθώς την Παρασκευή θα υποβληθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Επίσης μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ως το τέλος του μήνα το αργότερο.