Black Box: Το σιωπηλό ράλι του Οκτωβρίου και τα εύσημα στον πρόεδρο

- Ο Οκτώβριος, χρηματιστηριακά  μας έχει καταπλήξει. Εκεί που οι χρηματιστές κλαίγονταν για την καχεξία της αγοράς, την απουσία ενδιαφέροντος και άλλα τέτοια ανάλογα, ξεκίνησε ένα σιωπηλό ράλι που παρακολουθούμε να εξελίσσεται χωρίς η αγορά να το πιστεύει. Και όλα αυτά χωρίς ο βασικός κλάδος του ΧΑ, δηλαδή οι τράπεζες, να δίνουν τη βοήθεια που πρέπει.

- Σε ανώτατο επίπεδο -και για αυτό με διαρροές περιορισμένες και ελεγχόμενες- εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες οι διεργασίες για τα Cocos της Πειραιώς. Ορατότητα δεν έχουμε, καθώς δικηγόροι και άλλοι ειδήμονες πάνε κι έρχονται, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές ενός εξαιρετικά δύσκολου και σύνθετου νομοτεχνικά ζητήματος.

- Και μέχρι να φανεί φως στο βάθος του τούνελ που έλεγε και μια ψυχή, εμείς μπορούμε να αισιοδοξούμε επειδή οι διεργασίες εξελίσσονται σε ανώτατο επίπεδο και αυτό δείχνει θέληση να επιλυθούν τα όποια ζητήματα.

- Αλλά όπως παρατηρούσε φίλος της στήλης, ο δύσκολος κάβος για να υιοθετηθεί μια φόρμουλα για τα Cocos της Πειραιώς είναι η DG Comp κι όχι ο SSM. Tα Cocos ήταν εργαλείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 και τυχόν προσαρμογή της συμφωνίας στα νέα δεδομένα αγγίζει σύνθετα ζητήματα κρατικής βοήθειας. Συνεπώς όποια λύση και να συμφωνηθεί, πρέπει να πάρει την ευλογία και της DG Comp.Προς το παρόν λοιπόν υπομονή.

- Πρέπει να αποδώσουμε εύσημα στον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ Ευάγγελο Καραγρηγορίου, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης στην Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων για την εξέλιξη του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό. Εν μέσω ισχυρών συμφερόντων που συγκρούστηκαν και συγκρούονται χωρίς έλεος, κατάφεραν να οργανώσουν έναν διαγωνισμό όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει πενταπλάσιο ποσό από το ελάχιστο τίμημα. Κατάφεραν επίσης όχι μόνον να μη διαλυθεί η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και να ενισχυθεί από δικαστικές αποφάσεις ισχυρών και αδιαμφισβήτητου κύρους δικαστηρίων.

- Προ αποφάσεων για το μέλλον της ΑΝΕΚ βρίσκονται στην τράπεζα Πειραιώς.

- Παρά την κρίση και τον γενικό κανόνα ότι κανείς δεν επενδύει σε τόσο ασταθείς συνθήκες, υπάρχει ένας κλάδος που η υγειονομική κρίση δεν ανέκοψε το momentum: ο λόγος για τα  logistics  που εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ισχυρό επενδυτικό  ενδιαφέρον, κυρίως για projects στην Αττική, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Αθήνα.