Black Box: Η κρίση δημιουργεί ασύμμετρες απειλές

- Η κρίση δημιουργεί ασύμμετρες απειλές σε όλο το σύστημα και όπως λέγαμε χθες άρχισαν να κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, πρόσωπο που γνωρίζει άριστα τις διαθέσεις που επικρατούν στη Φρανκφούρτη, επανέφερε χθες κατά τη διάρκεια διαδικτυακής θεματικής συζήτησης για τις τράπεζες στην εποχή του COVID-19, την πρόταση να εξεταστεί η δημιουργία σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο Bad bank. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

- Είμαστε σε μια κατάσταση που θυμίζει τη ρουλέτα, όταν η μπίλια δεν έχει κάτσει σε έναν αριθμό και χοροπηδάει ξέφρενα από τη μια θυρίδα στην άλλη. Η εικόνα  για τη αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν δεν είναι ξεκάθαρη ούτε σε επίπεδο θεσμών και αυτό είναι λογικό να δημιουργεί ρευστότητα και αβεβαιότητα στα funds που έχουν long θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

- Οι χρηματιστές πάντως υποστηρίζουν ότι η ζώνη των 580 μονάδων εμφανίζεται ισχυρή και παρουσιάζει αντιστάσεις. Ωστόσο όπου τα νέα
είναι καλά και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ οι επενδυτές ανταποκρίνονται. Παράδειγμα η μετοχή του ΟΠΑΠ η οποία στη χθεσινή
συνεδρίαση, κόντρα στο γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων που επικρατούσε, έκλεισε με κέρδη 5,34% και συναλλαγές 737.000 τεμαχίων.

- Η διοίκηση του ΟΠΑΠ επέδειξε μέσα στη κρίση αντανακλαστικά και με μία στρατηγική κίνηση που  οδήγησε στην απόκτηση επιπλέον 15,48% της Stoiximan, ο ΟΠΑΠ  ισχυροποιεί τη θέση του  σε συνδυασμό βέβαια με την ανάπτυξη των δικών του διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ περνάει το μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική της και εκμεταλλεύεται τη συγκυρία ώστε να τοποθετηθεί κατάλληλα στην αγορά  τώρα που σιγά-σιγά βαδίζουμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

- Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πελάτες της ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα.

- Τα βλέμματα στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ που φυσικά θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και το αντικείμενο της είναι το μοντέλο χρηματοδότησης για την επιστροφή της Ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάκαμψη. Σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει δουλειά πάνω στη δημιουργία ειδικού ταμείου, αλλά μια τέτοια συμφωνία δεν είναι ποτέ εύκολη όταν καλούνται να συγκλίνουν 27 κράτη. Αν λάβουμε υπόψη  ότι την Παρασκευή περιμένουμε και τους χρησμούς S&P και DBRS για την ελληνική οικονομία, είναι σίγουρο ότι δεν θα βαρεθούμε.

- Παράξενες εποχές ζούμε. Ποιος να το έλεγε ότι θα έρχονταν τα πάνω κάτω στον τουριστικό κλάδο και ο όμιλος Μαντωνανάκη που δεχόταν
πιέσεις, θα ήταν σήμερα ο καλύτερος του χωριού. Και η αποζημίωση των 600 εκατ. από το Δημόσιο δεμένη με δικαστικές αποφάσεις και τα ξενοδοχεία κλειστά με κρατικές αποφάσεις.