Black Box: Ερμηνεύοντας τις τραπεζικές εξελίξεις

- Πώς ερμηνεύεται η κίνηση που έκανε ο επικεφαλής της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς να ζητήσει από τη συνέλευση εξουσιοδότηση των μετόχων, ώστε η ΕΤΕ να προχωρήσει όποτε το κρίνει αναγκαίο σε αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση μετατρέψιμων δανείων ή και warrants;

- Κατ’ αρχήν η λήψη εξουσιοδότησης από τη συνέλευση είναι γνωστή πρακτική και συνήθως προηγείται χρονικά αρκετό διάστημα, των όποιων αποφάσεων ακολουθήσουν. Με την ενέργεια αυτή, η διοίκηση της ΕΤΕ ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να χρειαστεί κεφάλαια.

- Παίρνει εξουσιοδότηση και για αύξηση, και για ομολογιακά, και για warrants, ώστε να έχει όλες τις δυνατότητες να αποφασίσει ανάλογα με τη συγκυρία. Πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο πρακτικά δεν υπάρχει. Οπότε το πιο βάσιμο σενάριο είναι ότι η ΕΤΕ πάει να σηκώσει κεφάλαια με την έκδοση ομολογιακού ΤΙΕR Ι.

- Τη Δευτέρα που εμείς δεχόμασταν τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος σε παραλίες και ψαροταβέρνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board –ESRB) συνέστησε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τελούν υπό την εποπτεία του, τουλάχιστον έως την 1η Ιανουαρίου 2021, να μην αναλάβουν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ενέργειες:

Α) διανομή μερισμάτων ή παροχή αμετάκλητων δεσμεύσεων για διανομή μερισμάτων, Β) επαναγορά κοινών μετοχών, Γ) δημιουργία υποχρέωσης πληρωμής μεταβλητών αμοιβών σε ανάδοχο σημαντικού κινδύνου, που έχει ως αποτέλεσμα μείωση της ποσότητας ή της ποιότητας των ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο ομίλου ΕΕ .

- Το ερώτημα είναι: Τι ακριβώς σημαίνουν αυτά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Έχουν κάποια επίπτωση ή δεν μας αφορούν;

- Σήμερα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του ΔΕΣΦΑ, του διαχειριστή του εθνικού συστήματος αερίου. Πρόκειται για μονοπωλιακή εταιρεία, με ρυθμιζόμενο έσοδο, η οποία αποκρατικοποιήθηκε πριν από 1,5 χρόνο και πέρασε στον έλεγχο της ιταλικής SNAM, της Βελγικής Flexys και της Ισπανικής Enagas.

- Ιταλοί, Βέλγοι και Ισπανοί είχαν πληρώσει τότε 535 εκατ. για το 66% του ΔΕΣΦΑ και μεγάλο μέρος του τιμήματος είχε προέλθει από δανεισμό ελληνικών τραπεζών. Με τη σημερινή γενική συνέλευση Ιταλοί, Βέλγοι και Ισπανοί θα εγκρίνουν απομείωση κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ με επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

- Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 75 εκατ. ευρώ που θα βγουν από το ταμείο του ΔΕΣΦΑ και θα καταλήξουν στις τσέπες των μετόχων. Μήπως μας περνάνε για…;