ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Black Box: Αθάνατο ελληνικό δημόσιο

Αν υπήρξε μια κατηγορία συμπολιτών μας που δεν επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία, αυτοί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το αντίθετο συνέβη. Κάτι οι γονικές άδειες και οι άδειες για παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση, κάτι η τηλεργασία, ο κορονοϊός μετατράπηκε στη χαρά ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, εξαιρώντας φυσικά επιμέρους κατηγορίες όπως οι γιατροί, η αστυνομία κλπ.

Και τώρα; Τώρα ετοιμάζονται για μια εβδομάδα... ξεγνοιασιάς μετά την εβδομάδα των Παθών, κηρύσσοντας 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαϊου με αφορμή την... Πρωτομαγιά.

Τι και αν η αργία μεταφέρθηκε, και μάλιστα σε συμφωνία από ότι αναφέρουν πληροφορίες για τις 4 Μαΐου. Η ΑΔΕΔΥ ρίχνει και μια απεργία και μια προαναγγελία για πορεία για τις 6 του ίδιου μήνα. Οπότε τα πράγματα στο καλεντάρι του δημοσίου φτιάχνονται ως εξής:

Κυριακή 2 Μαΐου Πάσχα, Δευτέρα 3 Μαΐου αργία (η λεγόμενη δευτέρα του Πάσχα), Τρίτη 3 Μαΐου οι... εορτασμοί (δεν είναι αργία είναι απεργία) για την μεταφερόμενη από το Μεγάλο Σάββατο Πρωτομαγιά. Την Τετάρτη ένα ρεπό μια αδειούλα, άντε μια απομακρυσμένη εργασία, κάτι από τα συνήθη... κεκτημένα δηλαδή, και την Πέμπτη απεργία πάλι με επίκληση της Πρωτομαγιάς. Μετά Παρασκευή (ποιος τη μετράει) και η εβδομάδα στο δημόσιο έφυγε όμορφα όπως ξεκίνησε.

Μιλάμε για το ίδιο δημόσιο στο οποίο, όπου δεν υπήρχε δυνατότητα και εφαρμογή του λεγόμενου ψηφιακού κράτους, τα πράγματα έγιναν χειρότερα την εποχή της πανδημίας, με όσους υπαλλήλους βρίσκονταν στη θέση τους (λόγω μέτρων) να δηλώνουν έξαλλοι ότι «δεν έχουμε... χέρια» και να δικαιολογούν έτσι την υπολειτουργία του συστήματος.

Αθάνατο το ελληνικό δημόσιο, αθάνατη και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

----

Και μιας και ο λόγος για το Δημόσιο, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε μία δικαστική διελκυστίνδα να έχει διάρκεια 30 και περισσότερα χρόνια. Αναφερόμαστε στη διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό από την εταιρεία Κέκροψ, με το δικαστικό αγώνα αμφοτέρων των πλευρών να χρονολογείται από το 1988! Η εταιρεία είχε δικαιωθεί από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο αναγνώρισε στην εισηγμένη το δικαίωμα κυριότητας επί της έκτασης όπου σχεδιάζονται μια σειρά από σημαντικά επενδυτικά projects αξιοποίησης. Η υπόθεση, όμως τείνει να εξελιχθεί σε ένα κουβάρι δίχως άκρη. Από την μια, με βάση την ανακοίνωση της εταιρείας αναιρείται η απόφαση του Εφετείου που την είχε δικαιώσει στην διεκδίκηση των 300 στρεμμάτων στο Ψυχικό έναντι του Δημοσίου, ενώ από την άλλη τονίζεται ότι η υπόθεση θα  εκδικασθεί κατ΄ ουσία στον Άρειο Πάγο. Όλα αυτά βάση επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Αρείου Πάγου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν η εταιρεία και η νομική της ομάδα δεν πάρει στα χέρια της την απόφαση, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν, ούτε να προδικάσει κανείς τι μέλλει γενέσθαι αλλά και σε τι χρόνο. Είναι, όμως, γεγονός πως η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως η διένεξη θα συνεχιστεί εις βάρος της ιστορικής εταιρείας, η οποία σε αντίθεση με το δημόσιο, δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τους πόρους να περιμένει αιώνια.

---

Άλλη μια μεγάλη δουλειά για τη Cenergy μέσω της Σωληνουργεία Κορίνθου, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Israel Natural Gas Lines για την προμήθεια σωλήνων που θα τοποθετηθούν στο υποθαλάσσιο τμήμα του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης μεταξύ των πόλεων Ashdod και Ashkelon. Οι νέες συμβάσεις και η διεθνής αναγνωρισιμότητα της Cenergy λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας της στον τομέα της ενέργειας (καλώδια, σωλήνες κλπ) είναι μια ακόμη ισχυρή απόδειξη για το πόσο σοφή ήταν η κίνηση της διοίκησης να μην «ενδώσει» στην πρόσφατη πρόταση εξαγοράς από τη γαλλική Nexans.

---

-Μπορεί η Fraport να ολοκλήρωσε σημαντικές επενδύσεις και να παρέδωσε 14 περιφερειακά αεροδρόμιο «διαμάντια» για τη χώρα, όμως δεν σταματά τις επενδύσεις. Τι σχεδιάζει; Την ολοκλήρωση της κατασκευής χώρων εστίασης συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ. στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Τα εν λόγω έργα εντάσσονται στον συνολικότερο σχεδιασμό της εταιρείας για λειτουργία σημείων λιανικής πώλησης στα αεροδρόμια. Στόχος είναι να βελτιωθεί η καταναλωτικής εμπειρία των επισκεπτών και με αυτό τον τρόπο η αύξηση των πωλήσεων στη λιανική. Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια η Fraport βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες εστίασης και πολυεθνικές, προκειμένου να μισθώσουν ή και να εξαγοράσουν τα καταστήματα. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει «ρίξει» 100 εκατ. ευρώ στην επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», το οποίο έχει διπλασιαστεί σε χωρητικότητα.

---

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος από το να πείθει κανείς με πράξεις τον πιο απαισιόδοξο οικονομολόγο του κόσμου και να τον κάνεις αισιόδοξο. Μάθαμε πως ο επονομαζόμενος και «Dr. Doom» Νουριέλ Ρουμπινί μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την ελληνική οικονομία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συζήτηση που διοργάνωσε η Zeus Capital Management. Ο ίδιος προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη με τη συνδρομή επενδύσεων και αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τουρισμός και η ταχεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Τι είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πως η πολιτική του κινείται στη σωστή κατεύθυνση, έχει ηγετικές ικανότητες, διατηρεί σταθερά φιλοεπενδυτική πολιτική και πως το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη.

---

Πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα σχεδιάζουν στο υπουργείο Τουρισμού. Οι τουρίστες θα εισέρχονται στη χώρα, χωρίς να μπαίνουν καραντίνα, με την εξής προϋπόθεση. Είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να προσκομίζουν αρνητικό πρόσφατο τεστ κορονοϊού. Η λίστα των χωρών από τις οποίες αναμένεται να δεχτούμε τουρίστες είναι οι ΗΠΑ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι ταξιδιώτες ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε καραντίνα μιας εβδομάδας.

---

«Πανιά» για νέες αγορές βάζει η Obrela Security μετά την επένδυση του family office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση. Η ελληνική εταιρεία στοχεύει στις αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας, ενώ ήδη έχει ανοίξει γραφεία στη Σαουδική Αραβία. Η Obrela καταγράφει συνεχώς ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία ο κύκλος εργασιών της το 2019 αυξήθηκε 22,7% στα 2,27 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Obrela είχε βρεθεί στο στόχαστρο και του EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη, όταν είχε επενδύσει στην εταιρεία 4,5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.