Βήμα πίσω από Εκκλησία για τα Θεοφάνεια - Χωρίς λιτανείες, αλλά με αριθμό πιστών στους ναούς

Βήμα πίσω από Εκκλησία για τα Θεοφάνεια - Χωρίς λιτανείες, αλλά με αριθμό πιστών στους ναούς

Βήμα πίσω έκανε τελικά ο Ιερώνυμος που με νέα εγκύκλιο προς τους μητροπολίτες τους ζητά ο καθαγιασμός των υδάτων κατά τα Θεοφάνια να τελεσθεί εντός των ναών. Αν και η Εκκλησία χαμηλώνει τους τόνους, εντούτοις η υπαναχώρηση είναι…μισή, καθώς οι ναοί δεν θα παραμείνουν κλειστοί, όπως όριζε η απόφαση της κυβέρνησης για το σκληρότερο lockdown. Θα λειτουργήσουν αλλά με την παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών.

Το αναφέρει ρητά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τους μητροπολίτες «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αιρθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτη των Θεοφανείων».

Στην ουσία, η Ιερά Σύνοδος μιλά για λειτουργία με 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το μέγεθος του ναού, παρ’ ότι η απόφαση Πέτσα της 2ας Ιανουαρίου με την οποία επιβλήθηκε σκληρότερο λοckdown έως και τις 11 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς, δηλαδή με τους ναούς κλειστούς.

Εστω και με αυτό το… μισό βήμα, η αντιπαράθεση Εκκλησίας -κυβέρνησης φαίνεται να εκτονώνεται και μένει να φανεί κατά πόσο την ημέρα των Θεοφανίων θα παρατηρηθούν πανελλαδικά ή όχι φαινόμενα συγχρωτισμών μέσα ή έξω από τους ναούς, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος στην επαρχία.

Θέλοντας πάντως να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο. 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Δείτε την εγκύκλιο του Ιερώνυμου προς τους Μητροπολίτες

pdf

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις από το ΣτΕ

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του νέου έτους, λόγω του covid-19.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι οποίοι ανάγονται στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών των τριών πολιτών.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ δεν κατατέθηκε σήμερα καμιά προσφυγή από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην αυριανή λειτουργία των Θεοφανείων.

Νωρίτερα, σαφές μήνυμα προς την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.