Βελτιώσεις στο Συν-Εργασία, μείωση στην προκαταβολή φόρου

Βελτιώσεις στο Συν-Εργασία, μείωση στην προκαταβολή φόρου

Σοβαρές ελπίδες έχουν προκύψει πως μέσα στο μήνα θα εισρεύσουν τα πρώτα κοινοτικά χρήματα στον κρατικό κορβανά. Τα χρήματα αυτά αφορούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό. Η ένεση της ρευστότητας αυτής εκτιμάται στα 2,6 δισ ευρώ, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως πρόκειται για τα πρώτα κοινοτικά χρήματα, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία, από κονδύλια προερχόμενα από τις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής οι δράσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, την χρήση του «μαξιλαριού», καθώς και από τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει, αλλά και των εντόκων γραμματίων. Τα χρήματα που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες, στην παρούσα χρονική περίοδο, θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ένα ποσό περί τα 2 δισ ευρώ και θα αφορούν την αλλαγή κατεύθυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε προγράμματα που σχετίζονται με τον Covid 19 και την επούλωση των πληγών που αφήνει στο πέρασμά του. Επίσης χρήματα θα έρθουν και από την δόση των 748 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο της επιτυχούς έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Από αυτά τα 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούσαν οι κεντρικές τράπεζες.

Τα κεφάλαια έρχονται μάλλον την κατάλληλη στιγμή, αφού η πορεία των εσόδων, όπως είναι φυσιολογικό δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και κατά συνέπεια ανοίγονται «μαύρες τρύπες» που πρέπει με κάποιον τρόπο να κλείσουν. Ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα έσοδα, αλλά κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και τον Ιούνιο τα πράγματα δεν ήταν ιδιαίτερα καλά. Αυτό βέβαια σε σημαντικό βαθμό είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου ότι η τουριστική βιομηχανία ήταν κλειστή όλο τον μήνα. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά κάποια κορυφαία στελέχη αναφέρουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, κάτι που σημαίνει ότι τα χειρότερα τα είδαμε τον Μάιο με τα φορολογικά έσοδα να παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 33,5%.

Έρχονται και νέα μέτρα

Την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και νέα δέσμη μέτρων που θα είναι περισσότερο αυτή την φορά εστιασμένα στον τουρισμό. Η πρώτη θα αφορά την νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, με βάση τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου Ιουνίου και Ιουλίου, η οποία θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορά επί τι πλείστων τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021, η οποία θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100%, δηλαδή να μηδενίσει, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης ετοιμάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι μάλλον υποτονικό. Οι αλλαγές, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «Συν-Εργασία» θα μπορούσαν να γίνουν, είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που το πρόγραμμα θα καλύπτει τους εργαζόμενους, είτε με μεγαλύτερο κίνητρο ασφαλιστικών εισφορών, επιδότησης δηλαδή από το κράτος.