Β. Κορέα: Δηλώνει έτοιμη να δώσει «σκληρό μάθημα» στις ΗΠΑ

Β. Κορέα: Δηλώνει έτοιμη να δώσει «σκληρό μάθημα» στις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ ένα «σκληρό μάθημα» με την πυρηνική της δύναμη αν υπάρξουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της, ενώ δεν πρόκειται να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα ή τους πυραύλους της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Β. Κορέας Ri Yong-ho, με την Pyongyang να χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ, «κατασκευασμένες» και να προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν «απαντήσεις».

Η ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, με ψήφους 15-0, δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή. Όπως δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Rex Tillerson, η απόφαση στέλνει ένα δυνατό μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ αναφορικά με το τι αναμένει η διεθνής κοινότητα από αυτήν. Ταυτόχρονα, όμως, της δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει τη συνεργασία, η οποία προφανώς θα συνοδεύεται από δελεαστικά ανταλλάγματα.

Το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει το καθεστώς της χώρας, που θα μπορούσε να ενισχύσει το ενδεχόμενο έναρξης συνομιλιών, είναι να σταματήσει τις πυραυλικές του δοκιμές, πρόσθεσε ο κ. Tillerson, για να προσθέσει ότι η υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας θα παρακολουθείται στενά.

Από την πλευρά της, η Β. Κορέα απέρριψε τις κυρώσεις υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της, ενώ δήλωσε ότι θα προχωρήσει «στις σωστές ενέργειες», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της KCNA. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι το έδαφός τους είναι ασφαλές από την άλλη πλευρά του ωκεανού», ανέφερε χαρακτηριστικά το KCNA. Το καθεστώς φέρεται, επίσης, να απειλεί τις ΗΠΑ ότι «θα πληρώσουν στο χιλιαπλάσιο το αντίτιμο για το έγκλημά τους».

Στο μεταξύ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του υποστηρίζει τους χερισμούς της Νότιας Κορέας, ενώ το Πεκίνο είναι έτοιμο για να δει «επαφές» μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους. Ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της περιφερειακής διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Μανίλα, ότι ελπίζει στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας είχε δηλώσει χθες στην ομόλογο του της Νότιας Κορέας ότι η πρόταση για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων «στερείται ειλικρίνειας», όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.

Οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας με το Ψήφισμα 2371 θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό κατά ένα τρίτο των εσόδων της Πιονγιάνγκ από τις εξαγωγές της, που φτάνουν τα 3 δισ. δολάρια ετησίως. Αναμφίβολα δε, η ομόφωνη ψήφισή τους αποτελεί μια επιτυχία για τις ΗΠΑ και τον Donald Trump, ο οποίος απεδειξε ότι έχει τη δύναμη να οικοδομεί συμμαχίες με την Κίνα και τη Ρωσία, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικων, «οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό» αλλά λειτουργούν ως ένα μέσο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Rex Tillesrson είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί αλλαγή καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ, τείνοντας κλάδο ελαίας προς την Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της Kim Yong-un. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, εντάσσεται σε μια προσπάθεια να πειστεί η Πιονγιάνγκ ότι με τη συνεργασία έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει -αν και, εφόσον αυτό το εγχείρημα δεν πετύχει, είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν στο τραπέζι τα σενάρια στρατιωτικής λύσης.

Τα κινεζικά ΜΜΕ, από την πλευρά τους, δίνουν σήμερα έμφαση στα όρια των νέων κυρώσεων, ενώ ασκούν κριτική στις ΗΠΑ για την «αλαζονεία» τους, τονίζοντας ότι πρέπει να καταλάβουν ότι επίσης έχουν ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της διεθνούς έκδοσής της, η εφημερίδα που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, «Global Times», υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Β. Κορέας έναντι των αποφάσεων του ΟΗΕ και οι παραβιάσεις με τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, κατέστησαν αναγκαστική την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, αυτές θα έπρεπε να είναι στοχευμένες.

«Οι κυρώσεις που έχουν ευρεία εφαρμογή θα πρέπει να εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά την ζωή του πληθυσμού στην χώρα, αλλά και τρίτες χώρες, αποφεύγοντας επίσης την πρόκληση καταστροφικών συνεπειών για την χώρα στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεών της με τις υπόλοιπες χώρες ως προς την φυσιολογική ζωή των ανθρώπων, αλλά και την γενικότερη ανθρωπιστική κατάσταση», τονίζει η εφημερίδα. «Η στοχεύμενη εφαρμογή κυρώσεων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εφαρμογής τους», συμπληρώνει.

Η εφημερίδα, η οποία εκδίδεται από την «People's Daily» που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να ελέγξουν την αλαζονεία τους έναντι της Βόρειας Κορέας». «Η Δύση θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δεν είναι η σωστή προσέγγιση να αποδίδονται ευθύνες μόνο στην Βόρεια Κορέα για την κατάσταση έντασης που έχει προκληθεί στην Κορεατική Χερσόνησο. Η προσέγγιση αυτή δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος», τονίζει η εφημερίδα, για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στοχεύσουν στην ειρήνη και συνύπαρξη κι όχι στην γεωπολιτική υπεροχή τους»..

Το Πεκίνο έχει πολλές φορές υποστηρίξει ότι παρά το γεγονός ότι έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις, αυτές δεν μπορούν να φέρουν ένα τελικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει με την Βόρεια Κορέα και το οποίο πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα έχει καλέσει επίσης, την Ουάσινγκτον και την Σεούλ να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, μέσω της μείωσης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν εντός του κορεατικού εδάφους, αλλά και της απομάκρυνσης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) από το έδαφος της Νότιας Κορέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Ικανοποιημένος ο Τραμπ με τη στάση Ρωσίας και Κίνας στο ΣΑ του ΟΗΕ