Β. Κικίλιας: «Μηδέν αναμονές για κρεβάτι σε ΜΕΘ» - Δείτε live

Β. Κικίλιας: «Μηδέν αναμονές για κρεβάτι σε ΜΕΘ» - Δείτε live

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τις αντοχές του ΕΣΥ από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την καθηγήτρια πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Παρακολουθείστε ζωντανά:

Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, εκτός από τα μεγάλα νοσοκομεία, 225 κέντρα υγείας έχουν ριχθεί στη μάχη για τον έλεγχο της νόσου.

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ», είπε συγκεκριμένα, ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικίλιας.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλίνες Covid-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κικίλιας είπε πως ήρθε η στιγμή της μεγάλης μάχης, ενημερώνοντας ότι η θετικότητα στην πόλη είναι 32% βάσει δεδομένων του ΑΠΘ και υπογράμμισε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ στη χώρα και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με τα τεστ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως πραγματοποιείται πλέον το 30% του συνόλου και τόνισε πως αυτό συνιστά μια εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία, είπε ο υπουργός.

Διαβεβαίωσε ακόμα πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό.