Β. Κικίλιας: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον ιό

Β. Κικίλιας: Είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον ιό

Πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο το φάσμα μέτρων προφύλαξης και αντιμετώπισης του κορονοϊού (COVID-19). 

«Ο ιός προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Κικίλιας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας πως τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα. «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», ανέφερε.

«Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας και όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια», είπε επίσης ο υπουργός.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν διευρυμένη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να κατατεθούν και να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις και τα ενδεχόμενα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και επικοινωνία με τον καθηγητή του LSE κ. Μόσιαλο προκειμένου να υπάρξει μια ενημέρωση σχετικά με τον ιό και τις νεότερες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, που συγκλήθηκε εκτάκτως και οδήγησε σε αλλαγή του προγράμματος του πρωθυπουργού, μετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο γγ πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

κορονοϊός

κορονοϊός μητσοτάκης