Αυξήθηκαν κατά 70% τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν κατά 70% τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Ευρύτατη είναι η διασπορά που παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, με το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων να καταγράφει αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με την 25η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Σταθερά υψηλά τα ημερήσια κρούσματα στην Αττική - Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Αττική κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα 2.219 κρούσματα πανελλαδικά, καταγράφηκαν 1.051 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, με τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας να «βράζουν» μετρώντας 195 και 254 κρούσματα αντίστοιχα. Εξίσου ανησυχητική είναι η εικόνα για άλλη μία ημέρα στα δυτικά προάστια (144), ενώ 130 καταγράφονται στα βόρεια προάστια.

Σημαντικά μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και στην Θεσσαλονίκη (257), ενώ τριψήφιο αριθμό κατέγραψε και η Αχαΐα (102).

Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη που μετρά 257 κρούσματα, σημαντικά αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα και σ' αυτό παίζει ρόλο και η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Παράλληλα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δουλεύουν στο «κόκκινο» κυρίως στην Αττική, καθώς συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν φτάσει τις 449, την ώρα που στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ είναι σε ποσοστό άνω του 90% κατειλημμένες.