7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα των πόλεων - Άνοδος 128% στο Ηράκλειο Κρήτης

Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα των πόλεων - Άνοδος 128% στο Ηράκλειο Κρήτης

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας διαπιστώνεται μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ. Άνοδος 128% στο Ηράκλειο, 77% στον Βόλο και 49% στην Θεσσαλονίκη δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, ενώ οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται σε Αττική, Λάρισα, και Πάτρα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου σε σχέση με την προηγούμενη, παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +49% στη Θεσσαλονίκη έως και +128% στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στην Πάτρα (+10%), στη Λάρισα (+12%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+15%), με το ιϊκό φορτίο στα λύματα των περιοχών αυτών να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας. Παρομοίως, η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (-2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή, σε σχετικά χαμηλά όμως επίπεδα.