Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους
Αθήνα

Αυξημένη κατά 18% η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους

Σταδιακή αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ποσοστό περίπου 18% στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής διαπιστώνει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη καταδεικνύει μια χαλάρωση, η οποία μπορεί να αντιστρέψει τη θετική πορεία που παρουσιάζει η χώρα έναντι της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων (30 Μαρτίου - 5 Απριλίου) διαπιστώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 - 29 Μαρτίου).

Κατόπιν, κατά την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων (23 με 29 Μαρτίου) παρουσιάστηκε μείωση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 52.8% σε σύγκριση με μια τυπική εβδομάδα του Μάρτιου 2019 και μείωση σε ποσοστό 50.2% σε σύγκριση την 1η πρώτη του Μαρτίου 2020.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις χαρακτηρίζονται ανησυχητικές, καθώς καταδεικνύουν ότι κυκλοφορούν περισσότεροι πολίτες σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα.

Τα σχετικά στοιχεία και συμπεράσματα με εντολή του Περιφερειάρχης Γιώργου Πατούλη πρόκειται να μεταβιβαστούν άμεσα στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών.

Εξάλλου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνέχεια της εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Αττικής, τα στοιχεία που καταγράφονται από τα  σημεία μέτρησης του οδικού δικτύου, θα προωθούνται καθημερινά και θα αξιοποιούνται από την Πολιτική Προστασία και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.