Αυξάνονται οι ροές μεταναστών - Ανησυχίες στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών - Ανησυχίες στην Ευρώπη

Αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύµφωνα µε ανεπίσηµα στοιχεία, την εβδοµάδα 8-14 Ιουλίου έφτασαν 1.365 µετανάστες και πρόσφυγες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθµός ήταν 980 και το ίδιο διάστημα πέρυσι 551.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι Βρυξέλλες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις προκειµένου να διαπιστώσουν αν η αύξηση είναι συγκυριακή ή έχει σχέση µε την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Οι µεγάλες ροές µεταναστών και προσφύγων, πάντως, ανησυχούν τους ευρωπαϊκούς θεσµούς.

«Η Κοµισιόν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να επαναληφθούν εικόνες του 2015, και αυτή είναι η µεγάλη ανησυχία τους για τις σχέσεις της ΕΕ µε την Τουρκία. Κάποιοι, µάλιστα, το έθεσαν ανοιχτά στο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τις προάλλες, παρά την αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία ήταν αδιαπραγµάτευτη» εξήγησε στο «Εθνος» διπλωµάτης από τις Βρυξέλλες.

Αυξημένες ήταν οι ροές στα νησιά και τον Ιούνιο καθώς στις 30 ημέρες του μήνα πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 3.122 άτομα όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.