Αύριο η D-Day για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς

Αύριο η D-Day για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς

Αύριο Παρασκευή είναι η πιο κρίσιμη ημέρα στην διαδικασία εκχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Μέχρι τις 11.00 το πρωϊ, η κυβέρνηση, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η αγορά θα γνωρίζει αν η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τρεις παίκτες όπως ισχύει από το 1992 έως σήμερα ή θα υπάρξει τέταρτος παίκτης στην αγορά.

Το τελευταίο θεωρείται ως το πιο απομακρυσμένο ενδεχόμενο. Ειδικότερα, θεωρείται απίθανο να υπάρξει ένας παίκτης στη χώρα μας που θα θελήσει να αναπτύξει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από μηδενική βάση. Ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο για ένα νεοεισερχόμενο παίκτη, όσο μεγάλη οικονομική επιφάνεια και εμπειρία διαθέτει από το εξωτερικό, να ανταγωνιστεί τους παλιούς και πιο έμπειρους παίκτες της εγχώριας αγοράς. Κατά συνέπεια λίγοι είναι εκείνοι που τρέφουν προσδοκίες για την είσοδο ενός τέταρτου παίκτη στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν πάψει εδώ και πολλά να αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά των επενδυτών. Αντίθετα την πρωτοκαθεδρία έλαβαν εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, όπως η Amazon, η Apple, η Google, η Netflix κ.ά. Κατά συνέπεια οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αφαιρώντας πιθανά εργαλεία συστηματικής επέκτασης στις αγορές. 

Εξάλλου όπως έδειξε και η εμπειρία των ΗΠΑ, όπου οι τέσσερις παίκτες πρόσφατα έγιναν τρεις, με την απορόφηση Τ-Mobile USA από την Sprint, θα ήταν παράδοξο η αγορά της Ελλάδας να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της διεύρυνσης του αριθμού των παικτών.

Ποιοι κοιτάζουν την Wind

Πάντως δεν αποκλείεται τον ενδεχόμενο εισόδου νέων παικτών στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά χωρίς διεύρυνση του αριθμού των αδειών. Η Global Capital βλέπει τουλάχιστον δύο παίκτες που ενδιαφέρονται να μπουν στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά μέσω απόκτησης υφιστάμενου παίκτη. 

Πρόκειται για την σερβική United Group που πρόσφατα απέκτησε την Forthnet, αλλά και την γαλλική Iliad, δείχνει να ενδιαφέρεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Σημειώνεται ότι τόσο η United Group, μέσω της μητρικής BC Partners, όσο και η Iliad επεκτείνονται συνεχώς στην Ευρώπη. Η πρώτη από τις δύο εστιάζεται στην Βαλκανική χερσόνησο και η δεύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο απόκτημά της γαλλική Iliad είναι η πολωνική Play συμφερόντων του έλληνα επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Τόσο η Iliad όσο και η United Group, που φέρονται να ενδιαφέρονται για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρει η Global Capital, θα εισέλθουν στην κινητή μέσω εξαγοράς της Wind Hellas. Μάλιστα η ενημερωτική ιστοσελίδα σημειώνει ότι η Iliad θα μπορούσε να προσφέρει ένα τίμημα που αντιστοιχεί 4,0 έως 4,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Wind Hellas. Από την άλλη πλευρά η United Group μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα φτάνοντας 5,2 φορές τα λειτουργικά κέρδη της ελληνικής εταιρεία τηλεπικοινωνιών. 

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι μέτοχοι της Wind θέλουν να πουλήσουν. Αυτό το απέδειξαν με τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησαν πέρυσι το χειμώνα με την μητρική της United Group, BC Partners. Ωστόσο η πώληση δεν ολοκληρώθηκε, καθώς φαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρήκανε στο τίμημα.

Η διαδικασία εκχώρησης των αδειών

Όπως και να έχει η κατάσταση, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αποφασισμένο να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G μέχρι τέλος του έτους. Μάλιστα η Ελλάδα είναι ίσως από τις λίγες χώρες του πλανήτη που δεν άφησε την πανδημία να μεταβάλλει την διαδικασία και τον αρχικό χρονοπρογραμματισμό εκχώρησης των αδειών. Σημειώνεται ότι μια σειρά χωρών του πλανήτη (π.χ. Γαλλία, Καναδάς, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.) είτε ανέβαλαν, είτε αναβάλλουν ακόμη και σήμερα, είτε λόγω της πανδημίας, είτε λόγω του σινο-αμερικανικού πολέμου για τον εξοπλισμό, τις παραχωρήσεις των αδειών.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας πρόσφατα δρομολογήθηκε η μετακίνηση της Digea και της ΕΡΤ από τη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz. Οι συχνότητες αυτές, βάση της κοινοτικής πολιτικής θα αποδοθούν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, αποτελώντας το Ψηφιακό Μέρισμα ΙΙ, έτσι ώστε αυτό να αποδοθεί μέσω δημοπρασίας στους πλειοδότες των αδειών 5G. 

Οι εταιρείες Digea και ΕΡΤ θα μετακινηθούν σε νέες συχνότητες και η αρχή της μετάβασης αυτής θα γίνει από τον Νομό Λέσβου στις 6 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι θα κληθούν να επανασυντονίσουν τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Θα ακολουθήσουν τα Δωδεκάνησα στις 20 Νοεμβρίου κ.ο.κ. η υπόλοιπη επικράτεια. Η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης ΙΙ και του επανσυντονισμού των τηλεοπτικών δεκτων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη.

Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι οι πλειοδότες των αδειών 5G στην χώρα μας να ανακηρυχθούν στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη 2020, μετά την δημοπρασία των συχνοτήτων που προγραμματίζεται να διεξαχθεί νωρίτερα μέσα στο συγκεκριμένο μήνα. Ωστόσο το ποιοι θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δημοπρασία, θα αποφασιστεί στις ερχόμενες 15 ημέρες από την ΕΕΤΤ και αφού κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει αύριο το πρωί ενδιαφέρον συμμετοχής στο σχετικό διαγωνισμό.