Αυλαία για την τελετή έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Αυλαία για την τελετή έναρξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Σηκώθηκε η αυλαία των 32ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με μια εντυπωσιακή αλλά και πρωτόγνωρη τελετή χωρίς θεατές, λόγω της πανδημίας. Ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κύρηξει επίσημα την έναρξη των αγώνων στο άδειο από κόσμο Japan National Stadium του Τόκιο. Η ελληνική αποστολή παρέλασε όπως πάντα πρώτη, με σημαιοφόρους την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρούνια. 

Η τελετή ήταν τρίωρης διάρκειας. Εκτός από τους χιλιάδες αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες, μόνο ένας μικρός αριθμός επισήμων και προσκεκλημένων έδωσαν το παρών στο άδειο στάδιο.  

O Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο άναψε από τα χέρια της πρωταθλήτριας του τένις Ναόμι Οσάκα, η οποία ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος Ο Βωμός θα παραμείνει αναμένος για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8 Αυγούστου.

Συνολικά παρέλασαν αθλητές από 205 χώρες, με την ελληνική αποστολή να μπαίνει όπως πάντα πρώτη. Σημαιοφόροι της ελληνικής ομάδας ήταν οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο Άννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας, καθώς με απόφαση της ΔΟΕ (για λόγους ισότητας) τη σημαία κάθε χώρας κρατούσαν ένας άνδρας και μία γυναίκα για λόγους ισότητας.



«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο κρατώντας την ελληνική σημαία και επίσης μαζί με μία αθλήτρια, την τρομερή Αννα Κορακάκη σε κάτι καινούργιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τεράστιο συμβολισμό. Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου», δήλωσε μετά το τέλος της Τελετής ο Λευτέρης Πετρούνιας

Η Άννα Κορακάκη, από την πλευρά της, δήλωσε: «Ηταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν ασφαλείς και ελπίζω στην Ελλάδα όλοι να το απόλαυσαν όσο και εμείς και να ένιωσαν την ίδια υπερηφάνεια.»