7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Αττική: Προς ανοιχτά δημοτικά-γυμνάσια, κλειστά καταστήματα το Σάββατο

Αττική: Προς ανοιχτά δημοτικά-γυμνάσια, κλειστά καταστήματα το Σάββατο
Eurokinissi

Τη χρυσή τομή αναζητούν στη μαραθώνια συνεδρίασή τους τα μέλη της επιτροπής ειδικών, με το σκληρό lockdown να αποφεύγεται για την Αττική. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει για το επόμενο διάστημα μόνο με click away, ενώ ένα σενάριο θέλει τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά Σαββατα και Κυριακές, εκτός των σούπερ μάρκετ. Από τις 6 μμ η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το σκληρό lockdown φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για Πάτρα, Χαλκίδα και Αγ. Νικόλαο, ωστόσο διευκρινίζεται πως οι εισηγήσεις των ειδικών αφορούν μόνο στους δήμους και όχι στις περιφερειακές ενότητες συνολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διχογνωμία των ειδικών επικεντρώνεται κυρίως στα σχολεία, λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου και των ανοδικών τάσεων στα επιδημιολογικά στοιχεία.  

Η προγραμματισμένη για τις 18:00 ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιά έχει μετατεθεί για αργότερα μέσα στη μέρα, αφότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών.

Σκοπός της επέκτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας του πληθυσμού, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου τα κρούσματα παραμένουν καθημερινά στα επίπεδα των 1.000, ενώ οι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες επιδεινώνονται.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μέρος των προτάσεων που μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν ακόμη:

Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Όσοι εισηγούνται το μέτρο θεωρούν ότι έτσι θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, που αποτελούν και βασικές εστίες μετάδοσης.

Κατάργηση του click inside στο λιανεμπόριο και να παραμείνει μόνο το click away.

Στην πράξη, η όποια αυστηροποίηση θα είναι light, στοχεύοντας στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών χωρίς να πληγεί η οικονομία. 

Με το λιανεμπόριο σε κατάσταση λειτουργίας με υβριδικά χαρακτηριστικά εδώ και καιρό, την εστίαση κλειστή επί τρεις μήνες δίχως να διαφαίνεται φως στο τούνελ και τον τουριστικό τομέα σε πλήρη αβεβαιότητα, ένας νέος γύρος σκληρών μέτρων στις αρχές Φεβρουαρίου είναι το τελευταίο που χρειάζεται η οικονομία.

Μ. Παγώνη: Να μην απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Αττική από τις 18:00

Δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αθήνα από τις 18:00, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εκείνο που χρειάζεται δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή αυτών που ήδη ισχύουν. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε», τόνισε.

«Το να ανακοινώνουμε κάθε δύο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», τόνισε η κ. Παγώνη. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να αναλογιστούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης, πρόσθεσε.

Β. Κοντοζαμάνης: Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε από πλευράς του τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα - βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Ν. Θωμαΐδης: Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει ότι έρχεται 3ο κύμα

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε απότομα μέσα σε μία εβδομάδα, αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180%. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», προειδοποίησε.

Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε να μην δούμε αυτή την απότομη αύξηση και σε κρούσματα. Κατά την εκτίμηση του κ. Θωμαΐδη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή έπαιξαν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση, τόνισε.