Athens Flying Week 2021: Η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη στην Ελλάδα

Athens Flying Week 2021: Η μεγαλύτερη αεροπορική επίδειξη στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη πτητική επίδειξη της χώρας μας, την Athens Flying Week που πραγματοποιεί το διήμερο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα με τη συμμετοχή πιλότων με πτητικά μέσα από διάφορες χώρες.

Μεταξύ άλλων, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πτητικές δυνατότητες του γαλλικού Rafale Solo Display, του αυθεντικού Warbird και του ελληνικού Spitfire. Να δουν από κοντά τις εναέριες «χορογραφίες» των Patrouille de France και των Saudi Hawks αλλά και το ελληνικό F-16 Ζευς και το δανέζικο F-16 Solo Display.

Ακόμα να παρακολουθούν εκ του σύγγενης την άσκηση «COMBAT EVAC» από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, διελεύσεις των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα πυροσβεστικά Canadair CL-415 και PZL.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διελεύσεις και σχηματισμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στον χώρο της αεροπορικής βάσης, οι θεατές θα έχουν πρόσβαση σε στατική έκθεση όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθενται το γαλλικό Rafale, τα Tornado και τα F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα ιταλικά M-346, το C-130 από το Βέλγιο, τα αυστριακά PC-7 και φυσικά το Eurofighter Typhoon και το Tornado από τη Γερμανία.

Στη διοργάνωση συμμετέχει από Ελλάδα η Aegean με το Α320 ΝΕΟ αλλά και η 114 Πτέρυγα Μάχης μαζί με την ΕΑΒ που παρέχουν τις εγκαταστάσεις τους στη διοργάνωση.

O επικεφαλής του ακροβατικού γαλλικού σμήνους, μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συνάντηση, συμβολίζει τη μακρόχρονη ελληνογαλλική φιλιά, αυτή τη χρονιά μάλιστα γίνεται ακόμη πιο σημαντική καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα υποδεχτεί τα Rafale».

Γάλλος ιπτάμενος μιλά για τις «αρετές» του μαχητικού που θ’ απολαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία με την προσθήκη των 18 Rafale. Συγκεκριμένα ο Ζερόμ Τουτ, ιπτάμενος Solo Desplay Rafale 8, δήλωσε: «Για να έλθουμε από τη Γαλλία, ήρθαμε χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα. Είναι στα πλεονεκτήματα του Rafale, να έχουν αυτονομία.  Μπορεί να έχει μιάμιση φορά το βάρος του σε οπλικά συστήματα».

Ο  Παναγιώτης Ποδηματάς, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής AFW, ανέφερε ότι: «Θα γνωρίσουμε τις πτητικές ικανότητες αυτού του υπέροχου αεροπλάνου και θα μπορούμε να το φανταστούμε σε λίγο καιρό σε Eλληνικά χέρια»