Αθ. Τσακρής: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες

Αθ. Τσακρής: Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την επιδημιολογική εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αναφέροντας παράλληλα ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι επιθετική τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά να νομίζουμε ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο» σημείωσε.

Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση πολύ σημαντικό για τις επόμενες αποφάσεις ξεκαθάρισε. Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά αποσαφήνισε ο καθηγητής.

«Αυτοί οι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι πιστεύω μέχρι το καλοκαίρι και μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί με υψηλό ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμού  πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο έχοντας εμβολιάσει ένα υψηλό ποσοστό πληθυσμού θα έχουμε εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην επιδημία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή διαμορφώνεται τάση στην Ελλάδα ότι υπάρχει σχετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, και αν δεν πάρουμε τα μέτρα σωστά μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια. «Συγχρωτισμός, χαλάρωση από την περίοδο των γιορτών, καιρικές συνθήκες -χάλασε ο καιρός οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάνε τη μεταδοτικότητα του ιού- κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα της οικονομίας, συνέτειναν στην αυξητική τάση στην Αττική για να δούμε πιο σχολαστικά τα μέτρα. Αν ξεφύγει η κατάσταση στη Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία είναι δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω είναι το έχει διδάξει αυτό ο ιός από το πρώτο κύμα» είπε. 

Γυμνάσια

Για τα γυμνάσια ανέφερε ότι τελικά προκρίθηκε το άνοιγμα και στις «κόκκινες» περιοχές με τη λογική ότι η ανάγκη κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης των παιδιών είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που ζητάνε όλοι εξήγησε ο κ. Τσακρής. Από την άλλη, συνέχισε, έχει σημασία πώς ανοίγει κάτι, χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση, πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων, συντονισμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι. «Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τεστ πριν πάνε στο σχολείο, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητο εργαλείο στη διαχείριση της σωστής επαναλειτουργίας» διευκρίνισε ο καθηγητής.
 
«Σύμφωνα με τις μελέτες μέχρι τα 12 η μεταδοτικότητα είναι μικρή, σιγά σιγά μετά αρχίζει και αυξάνει και στα παιδιά του λυκείου είναι πολύ παρόμοια με των ενηλίκων. Μόνο τα γυμνάσια ανοιχτά σε αυτή τη φάση για τις ‘’κόκκινες’’ περιοχές» πρόσθεσε. 

Βρετανική μετάλλαξη

Όπως υπογράμμισε δε, ο κ. Τσακρής υπήρξαν πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως στη Βρετανία που είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος πιο επιθετικό, τόσο επιθετικό στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους, δεν φαίνεται διαφορά στα παιδιά του δημοτικού. «Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις» σχολίασε. 

«Δεν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο» τόνισε επίσης ο κ. Τσακρής.