ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2022η
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Αθ. Σκουτέλης: Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων

Αθ. Σκουτέλης: Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού και ειδικότερα εκείνη της νοτίου Αφρικής, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Σκουτέλης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις μεταλλάξεις, φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα», πρόσθεσε επίσης ότι το εμβόλιο φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστή η έκταση αυτής της μη αποτελεσματικότητας.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής Σκουτέλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα των εμβολιασμών, τονίζοντας μάλιστα ότι «είμαστε απόλυτα οργανωμένοι» σημειώνοντας επίσης ότι για να είναι επιτυχημένη και εξασφαλισμένη η πορεία, πρέπει να έρθουν εμβόλια. Συμπλήρωσε επίσης ότι επόμενος στόχος είναι οι ευπαθείς ομάδες και η πραγματοποίηση όσο περισσότερων εμβολιασμών είναι εφικτό ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Εκτίμησε, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος, αν όμως υπάρχει επαρκής προμήθεια εμβολίων.

Ο καθηγητής Σκουτέλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα πανδημίας, εντός των επόμενων δύο μηνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, υπογραμμίζοντας «αν χαλαρώσουμε τα κρούσματα θα αυξηθούν». Εξήγησε παράλληλα πως, δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική άρσης των μέτρων διότι, όλα τα βήματα εξετάζονται εβδομάδα ανά εβδομάδα ενώ τόνισε πως αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην οικονομία αλλά και την ψυχολογία, λέγοντας ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο.