Αθ. Εξαδάκτυλος: Καλώς έκλεισαν τα σχολεία, τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό

Αθ. Εξαδάκτυλος: Καλώς έκλεισαν τα σχολεία, τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό

Τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό και ως εκ τούτου «καλώς έκλεισαν τα σχολεία» είπε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο άρχισε να αυξάνεται στις 25 Ιανουαρίου, ενώ ξεκίνησε περίπου στις αρχές του μήνα η κινητικότητα του ιού, όπως είπε «ενδεχομένως να οφείλεται στο άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε λόγω του συνωστισμού των μαθητών ή της κίνησης των συνοδών/ διδασκόντων, ίσως, όλα αυτά μαζί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου «οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια», αναφερόμενος στο γεγονός ότι αρκετά παιδιά νόσησαν ή είναι ασυμπτωματικά, ενώ τόνισε ότι οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι και αποδεικνύεται ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.

Ωστόσο, έκανε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της καμπύλης γύρω στις 7 Μαρτίου. Για το νέο αυστηρότερο lockdown, σχολίασε πως η έγκαιρη εφαρμογή του θα βοηθήσει να μπούμε σε ομαλότητα νωρίτερα, ενώ φάνηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι το Πάσχα «θα ακούσουμε τις καμπάνες» και σημείωσε ότι «θα ανακάμψουμε νωρίτερα».

Τέλος, έκανε την πρόβλεψη ότι η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει καθώς μέσα στον Μάρτιο καθώς αναμένεται μια σημαντική αύξηση της ροής των εμβολίων ενώ ήδη τρεις εταιρείες προετοιμάζονται για να στείλουν εμβόλια. Όπως είπε μάλιστα, δεν αποκλείεται να επιτύχουμε ακόμη και το 15% της ανοσίας μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ενώ και οι καιρικές συνθήκες που θα βελτιωθούν θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.