Ασφυκτικά γεμάτες οι δομές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη - Νέα επεισόδια στα Λαγκαδίκια

Ασφυκτικά γεμάτες οι δομές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη - Νέα επεισόδια στα Λαγκαδίκια

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές δομές φιλοξενίας μεταναστών ανά τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που οι αφίξεις νέων ατόμων αυξάνονται συνεχώς. Στο μεταξύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν έξι άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 2:30 τα ξημερώματα, όταν ομάδα Αλγερινών παρενόχλησε γυναίκες Κούρδων προσφύγων από τη Συρία. Οι Κούρδοι εξαγριώθηκαν και επιτέθηκαν με ξύλα και μαχαίρια εναντίον των νεαρών Αλγερινών.

Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονται στο φυλάκιο του κέντρου φιλοξενίας κάλεσαν ενισχύσεις και προσπάθησαν να γλιτώσουν τους Αλγερινούς από τη μανία των εξοργισμένων Κούρδων. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Οι Αλγερινοί αποχώρησαν από τον χώρο φιλοξενίας, βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενη δασική έκταση. Από εκεί συνέχισαν να προκαλούν τους Κούρδους πετώντας πέτρες για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα πάλι με το thesnews.gr οι δομές προσφύγων σε Διαβατά και Λαγκαδίκια στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες καθώς οι νέες προσφυγικές ροές από τον Έβρο δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη να δεχθεί το νέο κύμα χιλιάδων ανθρώπων που διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα σύνορα το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί και οι δομές φιλοξενίας είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του thesnews.gr αυτή τη στιγμή στο camp των Διαβατών έχουν στηθεί περισσότερες από 60 σκηνές στον αύλειο χώρο της δομής. Κατά μήκος του φράχτη, όπου υπάρχουν δέντρα, διαμένουν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες τις τελευταίες δέκα μέρες, οι οποίοι έχουν έρθει στην πλειονότητά τους από το Αφρίν. Σε σκηνές χωρητικότητας 3 ατόμων μένουν ως και 5 άτομα, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, περιπολικά, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να δώσουν τέλος στη σύρραξη. Τρεις ώρες αργότερα οι πρόσφυγες επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Πέντε από τα άτομα που προκάλεσαν το επεισόδια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλινδοίων.

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ένας από τους τραυματίες έφερε χτυπήματα από μαχαίρι και έχασε αρκετό αίμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Η κατάσταση πλέον σε πολλά hot spots έχει ξεπεράσει τα όρια καθώς οι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών εντείνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα εκτυλίχθηκαν μόνο σήμερα το πρωί, όταν σκάφη της Frontex και του Λιμενικού διέσωσαν συνολικά 81 άτομα σε δύο επιχειρήσεις που ολοκληρώθηκαν λίγο μετά την ανατολή του ήλιου.

Αντίστοιχα χθες Κυριακή έφτασαν στη Λέσβο άλλοι 270 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπο του Λιμενικού Σώματος, με το οποίο ήρθε σε επαφή το liberal.gr, γνωστοποίησε ότι στις 07.00 το πρωί της Δευτέρας, σκάφος της Frontex διέσωσε 42 άτομα ενώ στις 07.15 σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυνέλεξε ακόμα 39 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο μεταξύ, χθες Κυριακή, περίπου 270 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο. Σε τέσσερα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, εκ των οποίων ένα στην πλαζ της πόλης, έφτασαν 226 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν και καταγράφονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Επίσης σε ένα περιστατικό περιοχή της Συκαμινιάς στη βόρεια Λέσβο πέρασαν περίπου 45 άτομα τα οποία και δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο ΚΥΤ.
Ακόμα 80 άτομα πέρασαν χθες στη Χίο.

Από την πρωτομαγιά και χωρίς να προσμετρηθούν οι χθεσινές και σημερινές αφίξεις, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν συνολικά 831 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 554 πέρασαν στη Λέσβο, 218 στη Χίο και 50 στη Σάμο. 

Με τις σημερινές αφίξεις ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες έξι μέρες που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου αγγίζει τους 1200.

 

Διαβάστε ακόμα:

- Πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου: Το κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την υγιεινή στα κέντρα μεταναστών

Φωτογραφία αρχείου: Intimenews