«Ασφαιρη» η Ισπανία, έμεινε στο 0-0 με τη Σουηδία

«Ασφαιρη» η Ισπανία, έμεινε στο 0-0 με τη Σουηδία

Η Ισπανία έγινε το βράδυ της Παρασκευής (14/6) το πρώτο από τα θεωρητικά φαβορί του Euro 2020 που απέτυχε να αρχίσει τη διοργάνωση με νίκη. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε δεν κατόρθωσε να κάμψει την αντίσταση και την πολυπληθή άμυνα της Σουηδίας στη Σεβίλλη και οι δύο ομάδες (αμφότερες αντίπαλοι της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022) περιορίστηκαν σε μία λευκή ισοπαλία στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου. Ενα αποτέλεσμα που προφανώς «πληγώνει» περισσότερου τους Ιβηρες...

Η «φούριας ρόχας» κράτησε από το πρώτο λεπτό τους Σουηδούς στο μισό γήπεδο και προσπάθησε να φανεί απειλητική από το ξεκίνημα. Οι γηπεδούχοι ενόχλησαν αρχικά στο 7΄ με σουτ του Ντάνι Ολμο και «άγγιξαν» το γκολ με τον ίδιο παίκτη στο 16΄, όταν ο Ολσεν έστειλε κόρνερ την κεφαλιά του Ισπανού μέσου της Λειψίας. Ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ σταμάτησε στο 29΄ τον Κόκε και στάθηκε τυχερός στο 38΄, όταν μετά τη «γκέλα» του Ντάνιελσον, ο Μοράτα πλάσαρε άουτ από το ύψος του πέναλτι.  

Η μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου, πάντως, άνηκε στη Σουηδία. Σε μία από τις λιγοστές φορές που πέρασαν τη σέντρα οι Σκανδιναβοί, ο Ισάκ πάτησε περιοχή, όμως το σουτ του κόντραρε στον Γιορέντε, βρήκε το αριστερό κάθετο δοκάρι και κατέληξε στην αγκαλιά του Ουνάι Σιμόν! Κι ενώ οι Ισπανοί βγήκαν στο χορτάρι μάλλον πιο υποτονικοί, η Σουηδία είχε άλλη μία σπουδαία ευκαιρία στο 61΄, με τον Ισάκ να ταλαιπωρεί τρεις αμυντικούς, να πασάρει στον Μπεργκ όμως ο πρώην φορ του Παναθηναϊκού αστόχησε σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ...

Οι Ισπανοί ήταν απλώς «φλύαροι» ως το φινάλε, δίχως να βρουν το γκολ που αναζητούσαν, παρότι βρήκαν ευκαιρίες στις καθυστερήσεις. Η αλλαγή του Λουίς Ενρίκε, ο Ζεράρ Μορένο, είχε δύο σουτ στο 91΄ και το 92΄, ενώ και στο επόμενο λεπτό ο Ολσεν σταμάτησε με το πόδι την κεφαλιά του, κρατώντας την πολύτιμη ισοπαλία για τη Σουηδία!

ΙΣΠΑΝΙΑ (4-3-3): Ουνάι Σιμόν – Μ. Γιορέντε, Λαπόρτ, Π. Τόρες, Τζόρντι Αλμπα – Κόκε (87΄ Ρουίθ), Ρόδρι (66΄ Αλκάνταρα), Πέδρι – Φ. Τόρες (74΄ Οϊαρθάμπαλ), Μοράτα (66΄ Σαράμπια), Ολμο (74΄ Ζεράρ Μορένο).

ΣΟΥΗΔΙΑ (4-4-2): Ολσεν – Λούστιχ (75΄ Κραφτ), Λίντελεφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον – Σ. Λάρσον, Ολσον (84΄ Καζούστε), Εκνταλ, Φόρσμπεργκ (84΄ Μπένγκτσον) – Μπεργκ (69΄ Κουάισον), Ισάκ (69΄ Κλάεσον).

Για τον ίδιο όμιλο, στην Αγία Πετρούπολη, η Σλοβακία επιβλήθηκε νωρίτερα της Πολωνίας με 2-1 και έκανε από την πρεμιέρα σημαντικό βήμα πρόκρισης. Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν στο 18΄ με αυτογκόλ, όταν το σουτ του Μακ βρήκε στο δοκάρι αλλά στη συνέχεια χτύπησε στην πλάτη του γκολκίπερ Σέζνι και κατέληξε στα δίχτυα. Οι Πολωνοί μπήκαν δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και ισοφάρισαν στο 46΄ με τον Λινέτι, όμως έμειναν με δέκα παίκτες στο 62΄ λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Κριχόβιακ. Η Σλοβακία το εκμεταλλεύτηκε, παίρνοντας τους τρεις βαθμούς με σουτ του Σκρίνιαρ στο 69΄.

Το πρώτο ματς της Δευτέρας, για το 4ο γκρουπ στο οποίο η Αγγλία είχε ήδη νικήσει την Κροατία, εξελίχθηκε σε σόου του Πάτρικ Σικ. Ο 25χρονος επιθετικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν πέτυχε δύο γκολ και οδήγησε την Τσεχία σε θρίαμβο με 2-0 επί της Σκοτίας στη Γλασκόβη. Ο Σικ άνοιξε το σκορ στο 42΄, με καρφωτή κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Βλάντιμιρ Τσουφάλ. Στο 52΄, με ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία των Euro, ο Σικ είδε τον τερματοφύλακα Μάρσαλ εκτός θέσης και τον «κρέμασε» από τη σέντρα(!) με εκπληκτικό σουτ!

Η 1η αγωνιστική των ομίλων ολοκληρώνεται την Τρίτη με τους δύο αγώνες (αμφότεροι ζωντανά από τον ΑΝΤ1) για το 6ο γκρουπ. Στις 19:00, στη Βουδαπέστη, η Ουγγαρία περιμένει την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016, Πορτογαλία. Στις 22:00 διεξάγεται το μεγάλο ντέρμπι της πρεμιέρας στο Μόναχο, όπου η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία θα αναμετρηθεί με τη Γερμανία.