Αρχίζουν ξανά οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Αρχίζουν ξανά οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Το «πράσινο φως» έλαβε εκ νέου το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της φαρμακευτικής AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ύστερα από παύση μερικών ημερών λόγω ασθένειας που είχε παρουσιαστεί σε συμμετέχοντα.

Σύμφωνα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η αρμόδια ιατρική επιτροπή που αξιολογεί την ασφάλεια του ανάπτυξη εμβολίου ανακοίνωσε ότι οι κλινικές δοκιμές μπορούν να αρχίσουν ξανά.

«Η ανεξάρτητη επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά και κατόπιν των συστάσεων τόσο της επιτροπής όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) οι δοκιμές θα ξεκινήσουν εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προ ημερών, η εταιρεία AstraZeneca η οποία διεξάγει τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για το εμβόλιο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν ανακοινώσει ότι σταματούν εθελοντικά τις δοκιμές ύστερα από εγκάρσια μυελιτιδα που εμφάνισε συμμετέχων στην έρευνα.

Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια του Covid-19. Από αυτή την ποσότητα στην Ελλάδα αναλογούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τις οποίες θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις.