Αρχαίο άγαλμα νεαρού αθλητή έχει προβληματική προέλευση

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018, 12:49
-A +A
Αρχαίο άγαλμα νεαρού αθλητή έχει προβληματική προέλευση

Ένα μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αθλητή 1ου – 2ου αιώνα μ.Χ. που έχει περάσει από τα χέρια των εμπόρων αρχαιοτήτων Σάϊμς-Μιχαηλίδη ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί στις 3 Ιουλίου 2018 στο Λονδίνο από τους Sotheby’s.

Tο υπέροχο αυτό άγαλμα φιγουράρει με τρεις επαγγελματικές εικόνες στο κατασχεθέν αρχείο των Σάϊμς-Μιχαηλίδη, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος που ασχολείται με την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας  δρ Χρήστος Τσιρογιάννης.

Το συγκεκριμένο έργο τέχνης έχει τον αριθμό 23, στη συλλογή  των Willard και Elizabeth Clar k  με τιμή εκκίνησης 30.000- 50.000 στερλίνες.

Ο ίδιος ο οίκος αναφέρει ως προέλευση: «John Hewett (1919-1994), Λονδίνο, που ίσως το απόκτησε από τον Ρόμπιν Σάϊμς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πιθανότατα το απέκτησε ο James Freeman, από το Κιότο από τον οποίο το αγόρασαν στις 21 Δεκεμβρίου 1980 οι Willard και Elizabeth Clark.

Στην περίπτωση αυτή δεν αποκρύπτεται από τους Sotheby’s ότι το αρχαίο πέρασε από τα χέρια του Ρόμπιν Σάϊμς και του Χρήστου Μιχαηλίδη όπως συνέβαινε με άλλες γκρίζας προέλευσης αρχαιότητες. Ωστόσο ενδεικτικό της παράνομης προέλευσης του αγάλματος είναι ότι στις φωτογραφίες  του κατασχεθέντος αρχείου παρουσιάζεται ακαθάριστο και με την επιφάνειά του ασυντήρητη, ενώ στον κατάλογο της δημοπρασίας διακρίνεται το έργο με αποκαταστημένο το μηρό.

Γι αυτό, ο Χρήστος Τσιρογιάννης με επιστολή του  στην Ιντερπόλ (προς την επικεφαλής του τμήματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας Φρανσουά Μπορτολότι) ενημερώνει σχετικά παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που εκείνος διαθέτει ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες βρετανικές αρχές στο Λονδίνο, καθώς και οι  αρχές των υπόλοιπων (25+) χωρών που υπήρξαν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προκειμένου να ελεγχθεί σε ποιόν ανήκει και ποια χώρα μπορεί να το διεκδικήσει.

Αγγελική Κώττη

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα