Αρ. Πελώνη: Να προσέξουμε ώστε τα νέα μέτρα να καταστούν αχρείαστα

Αρ. Πελώνη: Να προσέξουμε ώστε τα νέα μέτρα να καταστούν αχρείαστα

Στην έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ζητώντας την προσοχή των πολιτών ώστε τα νέα μέτρα να καταστούν «απολύτως αχρείαστα».

«Δυστυχώς όπως συμβαίνει - σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες - την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός - δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες».

Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που - όπως αποδεικνύεται - αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ' άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Αναφερόμενη στις πορείες που διεξάγονται καθημερινά στην Αθήνα, η κα Πελώνη είπε ότι «ο νόμος δεν αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι», ωστόσο τόνισε είναι «αυτονόητο από τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν μια προσπάθεια», ότι δεν πρέπει να γίνονται. Χαρακτήρισε «ανεύθυνο» από κάποια κόμματα να καλούν σε πορείες, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να αναλάβει υπεύθυνη στάση». Ειδικότερα, διερωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο από ό,τι συμβεί σε αυτές τις πορείες. 

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, η κ. Πελώνη τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό το σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
  • Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική.
  • Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση να «προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. "Αυτές οι εβδομάδες", όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας"».

Αυξημένες παραδόσεις εμβολίων αναμένονται τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. δόσεις, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο όπου διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει», ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο οι συμπολίτες μας. Σήμερα ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του 1.000.000 δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνάει χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εγκρίνει το εμβόλιο της Astra Zeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «εξίσου σημαντικό είναι ότι η επιχείρηση "Ελευθερία", η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.

  • Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
  • Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασθέντες -στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών- δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός».

Η Αριστοτελία Πελώνη συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους λειτουργούς που μετέχουν στην επιχείρηση».