Αρ. Πελώνη: Δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca - Τι είπε για το ηλικιακό πλαφόν

Αρ. Πελώνη: Δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca - Τι είπε για το ηλικιακό πλαφόν

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, για το οποίο αναμένονται σήμερα αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Υπάρχει έντονη φημολογία για το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», υπογράμμισε η κ. Πελώνη, μιλώντας στο Open το πρωί της Παρασκευής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του EMA, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

«Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει 18,1 εκατ. εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν παρατηρηθεί μόλις 30 τέτοια περιστατικά», σημείωσε η κυρία Πελώνη. Όσον αφορά τη διστακτικότητα των μεγαλύτερων ηλικιών ανέφερε: «Μέχρι στιγμής η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο 93%, επομένως δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα αλλά και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, υπάρχει συνολικά δυσπιστία για όλα τα εμβόλια όσον αφορά τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η διστακτικότητα διότι τα εμβόλια είναι ασπίδα», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να μπει ηλικιακό όριο για όσους θα κάνουν το εμβόλιο της εταιρείας η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε:

«Δε νομίζω ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για AstraZeneca για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για περιορισμό δεν θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε.

Σχολίασε πως το σύνολο των πολιτών είναι θετικό για τους εμβολιασμούς, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία και για άλλα εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik V, σημείωσε πως «εμείς ακολουθούμε τον EMA, παίρνουμε εγκεκριμένα εμβόλια μόνον από τον ΕΜΑ».

«Έχουν δοθεί 126.799 self tests»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των Λυκείων με διπλά self test για μαθητές και καθηγητές ανά εβδομάδα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

«Έχουν δοθεί μέχρι και την Πέμπτη 126.799 self tests. Υπήρξε μεγάλη ζήτηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η προσέλευση στο σχολείο με αρνητική βεβαίωση».

Για τα εσπερινά Λύκεια δήλωσε πως «οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα παραλάβουν τα self test από τους διευθυντές τους».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις περιοχές που βρίσκονται ακόμα κλειστά (δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και τόνισε πως ακόμα υπάρχει επιδημιολογική πίεση στις τρεις περιοχές.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα και για το εάν θα ανοίξουν οι εκκλησίες σχολίασε πως «οι συζητήσεις ακόμα είναι πολύ πρόωρες.

«Όλοι θέλουμε να πάμε στα χωριά μας, ας κάνουμε όμως λίγη υπομονή. Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει βήμα βήμα», επισήμανε.