Αρ. Δοξιάδης: Γιατί επέλεξα να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca

Αρ. Δοξιάδης: Γιατί επέλεξα να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca

Τους λόγους για τους οποίους δεν θα αλλάξει το ραντεβού του στο εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι της Pfizer ή της Moderna, εξηγεί σε ανάρτησή του στο facebook ο Αρίστος Δοξιάδης, παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα του εν λόγω εμβολίου.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει: 

«Επιλογή εμβολίου;
Μετά την πρωϊνή μου ανάρτηση για το εμβόλιο μερικοί μου πρότειναν να αλλάξω το ραντεβού μου ώστε να μην κάνω το AstraZeneca (που έχει περίπου 10-12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων) αλλά Pfizer ή Moderna (με 3 ή 4 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων). Δεν θα το αλλάξω για τους εξής λόγους:
α. Θα ήταν αντικοινωνική συμπεριφορά. Αν το ΑΖ είναι "χειρότερο" από τα άλλα, δεν θεωρώ σωστό να μπούμε σε ανταγωνισμό ποιός θα μείνει με το μουτζούρη -- (ότι κι αν σημαίνει "χειρότερο").
β. Ρώτησα έναν φίλο πολύ ειδικό, που παρακολουθεί όλες τις επιστημονικές ανακοινώσεις, και μου είπε οτι το AZ δημιουργεί αρκετά αντισώματα μέσα σε έναν μήνα από την 1η δόση ώστε η πιθανότητα για σοβαρή ασθένεια γίνεται μηδενική. Επομένως η καθυστέρηση δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο.
γ. Το ΑΖ είναι το μόνο εμβόλιο για το οποίο ήδη γνωρίζουμε ότι σταματά την μετάδοση του ιού από τον εμβολιασμένο σε τρίτους. Για τα υπόλοιπα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
δ. Επίσης, είναι το εμβόλιο που γνωρίζουμε με αρκετή σιγουριά ότι είναι αποτελεσματικό και απέναντι στις νεότερες μεταλλάξεις. Για τα υπόλοιπα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
Επομένως, μάλλον τυχερός είμαι που μου έτυχε αυτό»