7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Σ. Βούλτεψη για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Απορρίπτουμε την εργαλειοποίηση των προσφύγων

Απορρίπτουμε την εργαλειοποίηση των προσφύγων

«Ως χώρα πρώτης γραμμής ανταποκρινόμαστε πλήρως στις διεθνείς και ηθικές υποχρεώσεις μας. Ωστόσο, απορρίπτουμε την απάνθρωπη πρακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων», επισημαίνει σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη.

«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων», καταλήγει.

Η πλήρης δήλωση της υφυπουργού Μετανάστευσης έχει ως ακολούθως:

«Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, στις 20 Ιουνίου 1951, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ΟΗΕ αφιέρωσε αυτή την ημέρα στους πρόσφυγες θύματα πολέμου, διώξεων και βασανιστηρίων. Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση το 1959, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασανίζεται από τους πολέμους, αυτούς που ειρωνικά ονομάστηκαν «πόλεμοι της Ειρήνης», οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζονται σε κάθε γωνιά της γης, σκορπίζοντας τον θάνατο και την προσφυγιά. Ο πόλεμος στη Συρία, συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια ολέθρου. Και συνεχίζεται, προκαλώντας αφόρητο πόνο στα αθώα θύματα, αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή.

Η Ελλάδα, χώρα που έχει ζήσει την προσφυγιά, χώρα που σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες, χώρα με διαχρονική ανθρωπιστική προσφορά, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου. Ως χώρα πρώτης γραμμής ανταποκρινόμαστε πλήρως στις διεθνείς και ηθικές υποχρεώσεις μας. Ωστόσο απορρίπτουμε την απάνθρωπη πρακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας και προσφέρουμε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας.

Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων. Η δουλειά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και δείχνει τον δρόμο για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας. Με μοναδικό κριτήριο τον ανθρωπισμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ