Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού στον Πειραιά

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού στον Πειραιά

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του Αφανούς Ναυτικού, το οποίο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Ακτή Μιαούλη. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης, ενώ συμβολίζει την παρουσία του Έλληνα ναυτικού στην ιστορία, με τους αγώνες και τις θυσίες του, αλλά και την παράδοση της Ελλάδος.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στην ομιλία του, ανέφερε πως «κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικότης που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης.»

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε: «Σήμερα είναι μια ακόμα σημαντική ημέρα για τον Πειραιά καθώς τιμούμε τους χιλιάδες ναυτικούς μας, την ψυχή της ελληνικής ναυτιλίας. Τιμούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες κατά το παρελθόν, σε βελτιωμένες συνθήκες στις ημέρες μας, σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, τις περισσότερες φορές μακριά από την οικογένεια και την πατρίδα τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα», είπε ο κ. Μώραλης.

Ο δωρητής του μνημείου Βαγγέλης Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε: «Θεωρώ ηθική μας υποχρέωση αυτό το μνημείο να κοσμεί την πόλη μας και να είναι στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Πειραιά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τη δεκαετία του 50 είχαμε 1.000 πλοία και 140.000 ναυτικούς. Σήμερα με τα 4.500 ελληνόκτητα πλοία έχουμε 15.500 ναυτικούς. Μάθαμε τη ναυτοσύνη σε πάρα πολλούς λαούς. Πρέπει να τη μεταφέρουμε και στα νέα παιδιά. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι επιστήμη και μπορεί να τους φέρει ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία όπως είπε «τιμά τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Αυτών που χάθηκαν εξασκώντας το επάγγελμά τους».

Ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι γεννημένος στον Πειραιά, τρεις γενεές, έχω επιστρέψει στον τόπο μου και έχω μεγάλη διάθεση και αγάπη να δημιουργήσω στον τόπο που γεννήθηκα. Νομίζω ότι κατάφερα να κάνω αυτό που εκφράζει τον αφανή ναυτικό».

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παιάνιζε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, ενώ κατά την τελετή ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια για τη θάλασσα, η Βασιλική Καρακώστα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ