Αποκαλύφθηκαν 7,3 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα

Αποκαλύφθηκαν 7,3 εκατ. κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα

Περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα αποκαλύφθηκαν από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Τα κρυμμένα τετραγωνικά αν και είναι δηλωμένα στο έντυπο περιουσιακή κατάστασης Ε9 ωστόσο δεν είχαν δηλωθεί στους Δήμους. Ο αριθμός των τ.μ. που δεν έχουν δηλωθεί αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. καθώς απομένουν περίπου 55 ημέρες μέχρι την εκπνοή της ημερομηνίας δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων στους Δήμου (30 Ιουνίου). Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων οι περισσότερες επιφάνειες που έχουν αποκαλυφθεί βρίσκονται στους δήμους Λάρισας, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. Επίσης 4.800 κάτοικοι εξωτερικού διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν στην Ελλάδα με τους περισσότερους να ζουν στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Απριλίου 2020 δείχνουν τα εξής:

-Έχουν υποβληθεί 288.746 δηλώσεις. Από τις δηλώσεις αυτές 225.535 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και 63.339 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

-Έχουν αποκαλυφθεί 7.310.976 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Τα τετραγωνικά ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δηλώθηκαν είναι αυξημένα κατά 36,83% σε σχέση με τα στοιχεία που του ΔΕΔΔΗΕ.  Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ τα τετραγωνικά μέτρα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ανέρχονταν σε 19.849.728 ενώ με βάση των δηλώσεων που έχουν  υποβληθεί μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται φθάνει σε 27.160.704 τ.μ. (αύξηση 36,84%).

-Ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών προέρχονται από τον Δήμο Λαρισαίων και ακολουθούν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης, Βόλου και Κεντρικής Κέρκυρας . Ειδικότερα, στο Δήμο Λάρισας υποβλήθηκαν 3.479 δηλώσεις και αποκαλύφθηκαν 273.417,65 κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα, στο δήμου Ηρακλείου Κρήτης υποβλήθηκαν 1.837 δηλώσεις με 236.436,38 αδήλωτα τετραγωνικά, στο δήμο Βόλου 412 δηλώσεις που έφεραν στο φως 210.520 πραγματικά τετραγωνικά μέτρα.

-Στην Αττική ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων τετραγωνικών προέρχεται από το Δήμο Περιστερίου με 2.341 δηλώσεις και 116.339,56 τετραγωνικά και ακολουθεί η Κηφισιά με 98.144.41 δηλώσεις που αποκάλυψαν 98.144,41 τ.μ. και ο δήμος Ελληνικού 

-Αργυρούπολης όπου υποβλήθηκαν 1.166 δηλώσεις με 98.144,41 τετραγωνικά μέτρα.

-Περίπου 4.800 κάτοικοι εξωτερικού διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν στην Ελλάδα.   Από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται η πλειονότητα των χρηστών από το εξωτερικό.

Όπως προαναφέρθηκε οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δυνατότητα 55 ημερών για να διορθώσουν τα ελλιπή στοιχεία στου δήμους. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

–Ποιος είναι δικαιούχος στη ρύθμιση αυτή;

Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως  διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

–Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση;

Η ρύθμιση αυτή ρητώς καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

– Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;

Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

– Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση αυτή;

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

– Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές;

Η προθεσμία είναι μέχρι 30 Ιουνίου 2020.

– Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτ