Αποφάσεις μετά τις 18/5 - Εξετάζεται αύξηση εξωτερικών χώρων
Εστίαση

Αποφάσεις μετά τις 18/5 - Εξετάζεται αύξηση εξωτερικών χώρων

Το ενδεχόμενο να τεθεί νωρίτερα σε λειτουργία ο κλάδος της εστίασης και τα εμπορικά κέντρα εξετάζει η κυβέρνηση, με μέτρα όπως η αύξηση του εξωτερικού χώρου τραπεζοκαθισμάτων, λιγότερα δημοτικά τέλη, αλλά και λειτουργία εσωτερικών χώρων υπό τη μορφή ημιυπαίθριων να βρίσκονται στο τραπέζι, έπειτα και από την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων η οποία άφησε θετικές ενδείξεις. 

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει εντός της ημέρας ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων με θέμα το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι έως τώρα προγραμματισμένος να επαναλειτουργήσει αρχές Ιουνίου.

Το υπουργείο είναι έτοιμο να εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα», δήλωσε εχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης

Όπως είπε μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης οι οριστικές αποφάσεις για την εστίαση θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐου, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται μια συζήτηση μήπως ανοίξουν νωρίτερα τα εμπορικά κέντρα και ότι εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαίθριων.

«Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα», διευκρίνισε, ενώ σχετικά με τους όρους λειτουργίας, είπε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εστίαση να ανακτήσει τη δυναμική που είχε πριν, δηλαδή να καλύψει τα τ.μ. και να έχει πάλι τους πελάτες που είχε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται με τους δήμους και την ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν παραπάνω τ.μ. σε δημόσιους χώρους και πεζοδρόμια -χωρίς επιπλέον χρέωση. «Ακόμη και στο οδόστρωμα μπορεί να βρεθεί χώρος» είπε ο κ. Παπαθανάσης, «όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Εξάλλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι οι ανακοινώσεις για την εστίαση θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου. «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών και οι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Αναφερόμενος στον κλάδο του τουρισμού ανέφερε τον στόχο τον οποίο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός που είναι η έναρξη της τουριστικής σεζόν τον Ιούλιο, με το σχέδιο να ανακοινώνεται τις επόμενες μέρες. Όσο αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, είπε πως υπάρχουν διάφορες σκέψεις που θα ανακοινωθούν μετά τα μέσα Μαΐου.

Συγκροτημένο σχέδιο για την εστίαση

Συγκροτημένο σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλα είναι στο τραπέζι, φτάνει να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί το κράτος μπορεί να μην είναι υποχρεωμένο να έχει πλεόνασμα, αλλά δεν πρέπει να έχει έλλειμμα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό στο 6%, στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στο 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης.

«Όλα τα μέτρα που είναι εφικτό δημοσιονομικά να ληφθούν, θα ληφθούν, δεν έχουμε δισταγμούς. Αυτά που είναι να κάνει το κράτος θα τα κάνει», «δεν πάμε χωρίς σχέδιο, πάμε με σχέδιο. Μιλάμε με την αγορά υιοθετούμε τα αιτήματά τους όσα είναι δυνατόν να υιοθετηθούν», πρόσθεσε, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι ενός ποσού για τις επιχειρήσεις.