Από αύριο η διανομή των δωρεάν self test από τα φαρμακεία

Από αύριο η διανομή των δωρεάν self test από τα φαρμακεία

Ξεκινάει από αύριο η διανομή των νέων self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, από τα φαρμακεία, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία και γνωστοποίησε πως σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος covid στον οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι γονείς για να λύνεται κάθε τους απορία.

Έτσι από αύριο Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-test) από τα φαρμακεία, για τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Σημειώνεται ότι κατά τον πρώτο οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο 1,6 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών μετά το Σαββατοκύριακο, βρέθηκαν 8.278 θετικά self test ως αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυρία Μακρή είπε επίσης ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τα κρούσματα που διαπιστώνονται σε μαθητές στα σχολεία, μόνο το 30% οφείλεται στη σχολική δραστηριότητα και υπογράμμισε ότι τα παιδιά είναι προστατευμένα μέσα στο σχολικό περιβάλλον γιατί ελέγχονται.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί,
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για COVID-19.