Απειλές Τσαβούσογλου παρουσία Μάας: Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα

Απειλές Τσαβούσογλου παρουσία Μάας: Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα

Στο δρόμο της διαρκούς κλιμάκωση της έντασης συνεχίζει να κινείται η Άγκυρα, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απευθύνει ευθείες απειλές προς την Ελλάδα μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, δεν θα προκληθεί κάποιο ατύχημα αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο χωρίς να διστάσουμε αν η Ελλάδα κλιμακώσει τις εντάσεις, ενώ σύμφωνα με το Reuters υποστήριξε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στο διάλογο για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει γίνει κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ», δήλωσε ο τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι», ενώ αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Γαλλίας είπε απευθυνόμενος στον Χ. Μάας «μην αφήσετε την Ελλάδα να ξεγελαστεί από χώρες που προσπαθούν να τη ρίξουν μπροστά στο τουρκικό ναυτικό».

«Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται την αντίδραση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», πρόσθεσε, ωστόσο επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις», προσθέτοντας ότι «είναι προϋπόθεση να τις εγκαταλείψει για να διεξάγει διάλογο με την Τουρκία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με τις δηλώσεις που έκανε (μετά τη συνάντησή του με τον Μάας) έδειξε το επίπεδό του».

Κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον μίλησε για «μειονότητα της Θράκης» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία.

Από την πλευρά, του ο γερμανός ΥΠΕΞ,  Χάικο Μάας, είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο, ενώ συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. «Ας μην ξεγελιόμαστε η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο και όχι στρατιωτική επίλυση των διαφορών, κάτι τέτοιο θα ήταν παραφροσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι «οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας δεν πάνε καλά», με τον Μ. Τσαβούσογλου να απαντά όμως ότι αυτό δεν απασχολεί την Άγκυρα, η οποία δεν πρόκειται να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Άγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, στη διάρκεια των οποίων είχε εκφράσει τη στήριξη της Γερμανίας και της ΕΕ στην Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό που συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο «είναι παιχνίδι με τη φωτιά και μια σπίθα αρκεί για να φέρει ανάφλεξη».