Απάντηση ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον Μ. Τσαβούσογλου

Απάντηση ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον Μ. Τσαβούσογλου

Σε αυστηρή απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή περί "τουρκικής" μειονότητας, προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαΐωάννου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Και επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Για αυτό και το ΥΠΕΞ καλεί «την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Μ. Τσαβούσογλου: Άφιξη με δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε εκ νέου τη θέση περί «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη, παρά το γεγονός πως η ελληνική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να αποφευχθούν δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και συζητήσεων.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», έγραψε στο twitter ο κ. Τσαβούσογλου, ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία από την Κομοτηνή.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε «πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», ωστόσο αμέσως μόλις προσγειώθηκε στην χώρα μας, με ανάρτησή του, έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «τουρκικής μειονότητας».

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου αύριο θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο "Τζελάλ Μπαγιάρ", γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.