7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Aντ. Μπλίνκεν για Αν. Μεσόγειο: Κανείς δεν πρέπει να προχωρά σε προκλητικές κινήσεις

Aντ. Μπλίνκεν για Αν. Μεσόγειο: Κανείς δεν πρέπει να προχωρά σε προκλητικές κινήσεις

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Euronews. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε σημαντικό σύμμαχο την Τουρκία, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να αγοράζει όπλα από την Ρωσία. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι ένα από τα αγκάθια παραμένει το ζήτημα των ρωσικών S-400, στο οποίο η Άγκυρα δεν δείχνει σημάδια υπαναχώρησης.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία να μείνει μακριά από περιοχές που διεκδικούνται από άλλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει να προβεί κανείς σε προκλητικές ενέργειες για περιοχές στις οποίες υπάρχουν διαφορές.

«Νομίζω ότι έχουμε δει κάποια αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει έναν πολύ καλό ρόλο στην μείωση της διαμάχης και στην διασφάλιση ότι σε περιοχές, όπου υπάρχουν διαφορές κανείς δεν προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, ξεκινώντας από την Τουρκία ώστε να κρατήσει τα πλοία της εκτός υδάτων η περιοχών που αξιώνουν άλλοι. Θέλουμε απλά να δούμε την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και παρεμπιπτόντως στον βαθμό που υπάρχον διαμάχες για τους φυσικούς πόρους, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να φέρνει τις χώρες κοντά. Η κοινή χρήση αυτών των πόρων, οι κοινές επενδύσεις, η εκμετάλλευσή τους αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που φέρνει τις χώρες μαζί. Ελπίδα μας είναι πως αυτό ακριβώς είναι που θα συμβεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος ο κ. Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας, επιδιώκοντας αυτή να προχωρήσει σε κινήσεις διευθέτησης».