Ανοικτό ενδεχόμενο για διπλή μάσκα απέναντι στις μεταλλάξεις

Ανοικτό ενδεχόμενο για διπλή μάσκα απέναντι στις μεταλλάξεις

Σε εισηγήσεις για χρήση διπλής μάσκας προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, εξετάζει να προχωρήσει η επιτροπή των ειδικών, αναβαθμίζοντας τις σχετικές οδηγίες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει τη χρήση μιας δεύτερης μάσκας πάνω από την πρώτη ή ακόμα καλύτερα τη χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από τη χειρουργική, όπως τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συζήτηση που έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Προ ημερών ο επικεφαλής της ομάδας κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, χαρακτήρισε ως μία «λογική προσέγγιση» για την αποτροπή της μετάδοσης της Covid – 19 την επιλογή της διπλής μάσκας και ενώ είχαν προηγηθεί ανησυχητικά καμπανάκια από αμερικανούς ειδικούς ως προς την αποτελεσματικότητα της μονής μάσκας. 

«Είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές», είχε πει πρόσφατα ο Άντονι Φάουτσι, ενώ άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήρθε η στιγμή να αγοράσουμε τις μάσκες υψηλής ποιότητας KN95 ή N95. Πρόκειται για μάσκες τις οποίες οι αξιωματούχοι έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες να αγοράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Αντίστοιχες φωνές υπάρχουν και στην Ελλάδα με τον κ. Γώγο να επισημαίνει ότι συζητείται η χρήση της διπλης μάσκας σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη.

Πως χρησιμοποιείται

Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη-μπλε και απ’ έξω μια υφασμάτινη. «Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ. Γώγος. Στο ερώτημα εάν θα γίνει η υποχρεωτική η χρήση της, απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σχετικές συζητήσεις γίνονται όπως ανέφερε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ακόμη δεν έχουν αλλάξει ούτε σε εαυτό το επίπεδο οι οδηγίες.

Το θέμα αρχίζει να απασχολεί ολόκληρο το πλανήτη. Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που αποτελούσαν ασπίδα στη διάρκεια της πανδημίας. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με μαζικές παραγγελίες μασκών υψηλής ποιότητας, ωστόσο, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», οι ΗΠΑ υστερούν στον τομέα αυτό συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί ορισμένες ασιατικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μασκών για αποστολή απευθείας στους κατοίκους. 

 Διαβάστε ακόμα:

Χ. Χατζηχριστοδούλου: Αποφασίζουμε για αλλαγές στις μάσκες σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό