Τέλος στα sms, από τις 00.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές

Τέλος στα sms, από τις 00.30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές

Τέλος στην πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων μπαίνει από την Παρασκευή, φέρνοντας ένα βήμα ακόμη πιο κοντά το πλήρες άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Από τις 14 Μαΐου καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις (13033) και τα ψώνια (13032), ανοίγουν εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ για να ταξιδέψει κανείς σε νησιά θα πρέπει να έχει αρνητικό τεστ κάθε τύπου (rapid, self ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος. Επίσης τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, επιστρέφει από τις 14/5 σε λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Επίσης, από την ίδια μέρα και μετά παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετατίθεται στις 00.30.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ, στις 17 Μαίου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαίου οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 28 Μαίου οι συναυλίες και από τον Ιούνιο οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους για γάμους και βαφτίσια με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 100 άτομα (μπαρ, δεξιώσεις).

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών. Τα self test, είπε αποδείχθηκαν σημαντικό εργαλείο, καθώς 11.532 πολίτες έχοντας κάνει το συγκεκριμένο τεστ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό. 

«Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαΐου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου». Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος έκανε εκτενή αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή χρονιά, όσον αφορά την άρση των μέτρων.

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

«Ως τώρα 8 εκατ. self tests από 2,9 εκατ. πολίτες - Τέσσερις λόγοι γιατί ανοίγουμε τώρα με τόσα κρούσματα»

Τετραπλή απάντηση στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

Συνολικά έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες, δήλωσε για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος.

Και πρόσθεσε: 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό, παρατήρησε επίσης.

Β. Κικίλιας: Στους 106.000 οι εμβολιασμοί σήμερα - Φτάνουμε τους 4 εκατ. εμβολιασμούς

Ρυθμό 105.000 - 110.000 ημερησίως ακολουθούν πλέον οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα που κατέχει πλέον την 4η θέση στην ΕΕ για εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους και την 8η όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πλέον φτάσει τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμένους, όπως είπε ο υπ. Υγείας Νίκος Κικίλιας, προσθέτοντας ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι των νησιών, ενόψει και της τουριστικής σεζόν.

«Είναι εμφανές ότι η επιχείρηση "Ελευθερία" προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται το τείχος ανοσίας», είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση «γαλάζια ελευθερία» για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών και τόνισε ότι ήδη σε 32 νησιά έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 των κατοίκων τους.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, παράλληλα με το πρόγραμμα «Ελευθερία», οργανώνουμε το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», με τον καθολικό εμβολιασμό των νησιωτών, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν. Το πρόγραμμα αφορά τον καθολικό εμβολιασμό για όλους των άνω 18, με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Τα νησιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι τα εξής: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Σάμος, Νάξος, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα.

Ο υπουργός Υγείας, κατέληξε ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, τονίζοντας ότι σήμερα τιμάμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας το ΕΣΥ. Υπογράμμισε ότι από αύριο προχωρά η άρση αναστολής αδειών του υγειονομικού προσωπικού και με προγραμματισμό θα λειτουργήσουν όλες οι μονάδες.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών

PDF