Ανοίγει τις πύλες της η 83η ΔΕΘ

Ανοίγει τις πύλες της η 83η ΔΕΘ

Τις πύλες της ανοίγει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου η 83 Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ΔΕΘ θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018. Τιμώμενη Χώρα θα είναι οι ΗΠΑ και στο επίκεντρο της αμερικανικής παρουσίας θα βρεθεί η καινοτομία και η τεχνολογία, ενώ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν καινοτομίες επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ που «συστήνονται» για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

Τα εγκαίνια της 83ης διοργάνωσης θα τελέσει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο «Βελλίδειο» από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει στις 13:00 συνέντευξη Τύπου.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ και στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo. Στις 20:00 θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στο «Βελλίδειο».

Την Τρίτη στις 13:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και την επομένη, Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 13:00 ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Επίσης, στις 12:30 την Πέμπτη, συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και στις 14:00 ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στο «Βελλίδειο» και την επομένη στις 13:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πάνω από 1.500 εκθέτες, 60 αμερικανικοί κολοσσοί, 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές

Οι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 πέρυσι και 556 το 2012, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης –τόσο στους στεγασμένους όσο και στους υπαίθριους χώρους- και μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τ.μ., έναντι 27.191 τμ το 2017.

Οι ΗΠΑ ως Τιμώμενη Χώρα καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Μάλιστα, η Αμερική φέρνει στην 83η ΔΕΘ δεκάδες ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, όπως Facebook, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin κα, ενώ η εκθεσιακή της παρουσία είναι διανθισμένη και με φορείς της εκπαίδευσης, καθώς και με εταιρείες της ασφάλειας, της άμυνας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας κα.

Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν επίσης οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, πΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία.

Για πρώτη φορά έρχεται η Πορτογαλία ως κρατική συμμετοχή μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, αλλά και με επιχειρήσεις, το Ουζμπεκιστάν μέσω της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, όπως και το Μπαγκλαντές μέσω της Πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority. Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της Τιμώμενης Χώρας του 2019, Ινδίας (με 35 εταιρείες), της περσινής Τιμώμενης Χώρας, Κίνας με 30 επιχειρήσεις και της Βουλγαρίας με 14.

Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση υποδέχεται στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)», 130 ελληνικές start ups (στο περίπτερο 12).

Smoke Free η 83η ΔΕΘ

Με το μότο «Smoke Free ΔΕΘ-Μέλλον χωρίς τσιγάρο», η 83η ΔΕΘ ανακοινώνει την πρωτοβουλία να αποτελέσει την πρώτη ανοιχτή, αστική νησίδα της οποίας οι χώροι θα είναι απαλλαγμένοι από τον καπνό του τσιγάρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα εφαρμόσει ένα πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύεται, βάσει της νομοθεσίας, η χρήση κάθε καπνικού προϊόντος στους εσωτερικούς χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα παροτρύνει τους επισκέπτες να μην καπνίζουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους, αλλά να κατευθύνονται στις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες καπνιζόντων.

Στήριξη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στο Μάτι 

Κάλεσμα προς όλους τους επισκέπτες και εκθέτες της 83ης ΔΕΘ να στηρίξουν έργα ανοικοδόμησης στην περιοχή Μάτι της ανατολικής Αττικής, απευθύνει η ΔΕΘ-Helexpo και το πρόγραμμα act4Greece, που έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.

Η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι η Επίσημη Τράπεζα της Έκθεσης, στοχεύει στην αύξηση των σχετικών πόρων, που συγκεντρώνονται μέσα από την πλατφόρμα act4Greece και θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση αναγκαίων υποδομών στις περιοχές, οι οποίες καταστράφηκαν από τις φωτιές.

Κάθε μέρα και μια συναυλία

Σε καθημερινή βάση τραγουδιστές του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου θα δίνουν το «παρών» μετά τις 21:30 στην Πύλη Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προσφέροντας τον μουσικό παλμό της Έκθεσης.

Το «μενού» είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Μάλιστα, η φετινή ΔΕΘ επιφυλάσσει και μια μεγάλη έκπληξη, αφού φέρνει στη σκηνή των music events τους γνωστούς Blues Brothers, απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είσοδος

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00.

Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο.

Τις καθημερινές το ωράριο λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι 16:00 με 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00 με 22:00.