Ανοχύρωτη και πάλι η Μάνδρα - Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο καταγγέλλει η δήμαρχος

Ανοχύρωτη και πάλι η Μάνδρα - Δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο καταγγέλλει η δήμαρχος

Έντονη είναι και σήμερα η ανησυχία των κατοίκων της Μάνδρας και της Νέας Περάμου καθώς βρέχει διαρκώς από το πρωί και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο δημαρχείο της Μάνδρας προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας σε ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού.

Η χθεσινή νεροποντή που σημειώθηκε στο όρος Πατέρας ξύπνησε μνήμες από την τραγική απώλεια 23 ανθρώπων πριν από οκτώ μήνες καθώς πλημμύρισε -ξανά- το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης και κατέβασε στην πόλη -όπου εκβάλλει- τεράστιο όγκο νερού με φερτά υλικά.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν τουλάχιστον σε δέκα περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν κι από ταράτσες σπιτιών όπου κατέφυγαν για ασφάλεια.

Συνολικά η Πυροσβεστική δέχθηκε 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων από ισόγεια καταστήματα και οικίες από την Ν. Πέραμο και 50 από την Μάνδρα. Επίσης, λόγω της ορμητικότητας των χειμάρρων πλημμύρισαν σημεία της Εθνικής Οδού, με συνέπεια να διακοπεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το φανάρι προς Μάνδρα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 34ο χλμ στη θέση Ρόκα, και στη Μάνδρα, στην οδό Κοροπούλη όπου καταλήγει και το ρέμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στάθμη των ορμητικών υδάτων είχε ανέβει σε τέτοιο σημείο ώστε αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν να απομακρύνουν τα οχήματά τους ενώ είχαν βγει στα μπαλκόνια και στις ταράτσες παρακολουθώντας ανάστατοι τα τεκταινόμενα.

Δήμαρχος Μάνδρας: Δεν έχει αρχίσει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο

Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ξεκινήσει στην Μάνδρα Αττικής, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την καταστροφή του 2017 που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 20 ανθρώπους, κατήγγειλε στο μεταξύ στον ΣΚΑΙ η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη.

Στον απόηχο της χθεσινής βροχόπτωσης, που ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες, η κ. Κριεκούκη ανέφερε πως τα έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι έκανε λόγο για ατέλειωτες διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα.

«Μιλάμε για υποτιθέμενα έργα που θα γίνουν με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν υπάρχει» σημείωσε η κ. Κριεκούκη, προσθέτοντας πως οι αντοχές και η υπομονή των κατοίκων έχουν τελειώσει. Τόνισε, δε, ότι έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό δίχως να υπάρχει εξέλιξη.

Έντονη ανησυχία και σήμερα

Μεταξύ των κατοίκων επικρατεί έντονη ανησυχία και για την σημερινή ημέρα, με δεδομένη την πρόβλεψη της ΕΜΥ η οποία αναφέρει ότι η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και στην Αττική με νεφώσεις παροδικά αυξημένες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία κατά περιόδους θα είναι έντονα, από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Και αυτή τη φορά αποδείχθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές καθώς η πολιτεία δεν είχε φροντίσει να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου πριν λίγες ημέρες, τα «μεγάλα λόγια» για «μεγάλα έργα» την επομένη της τραγωδίας έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και τις αίθουσες συσκέψεων των αρμοδίων. 

«Το μοναδικό έγγραφο που λάβαμε ήταν από τη δήμαρχο της Μάνδρας για να μην κάνουμε καμία τεχνική παρέμβαση χωρίς άδεια. Ωστόσο, όλοι σχεδόν έχουμε υψώσει τοίχους γύρω από τα σπίτια μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την περιουσία μας, τη ζωή μας - αφού πήραμε την απόφαση να μείνουμε εδώ κάνουμε ό,τι δεν κάνει η πολιτεία. Κάποιοι έχουν παρατήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους κι έχουν φύγει, ενώ όσοι μείναμε εδώ ψυχολογικά έχουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα όσο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι με το επίμαχο θέμα, που είναι το έργο στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης» σημείωνε κάτοικος της περιοχής πριν λίγες ημέρες.

Και όλα αυτά ενώ η περιφερειακή αρχή Αττικής της Ρένας Δούρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή της διατεινόταν ότι «συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου και για τη στήριξη των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ