Αναζωπύρωση της φωτιάς - Εντολή εκκένωσης για το Αλεποχώρι
Σχίνο Κορινθίας

Αναζωπύρωση της φωτιάς - Εντολή εκκένωσης για το Αλεποχώρι

Χειροτέρεψε το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από το Σχίνο και έχει φτάσει μέχρι το Αλεποχώρι και τα Γεράνεια Όρη το μεσημέρι. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ ήδη από το πρωί εκκενώθηκαν έξι χωριά και κάηκαν τρία σπίτια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ δόθηκε εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου. 

Παράλληλα, όπως ενημερώνει ο Ναυτικός Ομιλος Αλεποχωρίου, μετά από εντολή του Λιμεναρχείου και της Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε όσοι δύναται να βρίσκονται το συντομότερο δυνατό στον όμιλο ώστε να διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση εκκένωσης του Αλεποχωρίου δια θαλάσσης.
 

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Με SMS που έλαβαν από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών από Χάνι Δερβενίου έως Άνω και Κάτω Πευκενέα, από Αιγειρούσες έως Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Σε Αθήνα και Κυκλάδες έφτασε ο καπνός από την πυρκαγιά. Ήδη από το πρωί εκκενώθηκαν έξι χωριά ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κάηκαν τρία σπίτια. 

Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων γίνεται προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αυτή την στιγμή, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό. Οι κάτοικοι από τους παραπάνω οικισμούς έχουν λάβει ειδοποιήσεις να πηγαίνουν στα Μέγαρα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων - Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρε΄΄υμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Την ίδια στιγμή ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη να από χθες, που ξέσπασε η πυρκαγιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο, καθώς παρόλο που δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές εστίες σε μεγάλη περίμετρο, οι ισχυροί άνεμοι που αναπτύσσονται δυσκολεύουν το έργο τους, ενώ προμηνύεται δύσκολο βράδυ καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ισχυρούς ανέμους έως και 8 μποφόρ με εξασθένησή τους από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής.

Ήδη από το πρωί εκκενώθηκαν έξι χωριά ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κάηκαν τρία σπίτια. 

Αυτήν την ώρα και με τη συνδρομή των 17 αεροσκαφών που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προκειμένου να εξαλείψουν τις πολλές διάσπαρτες εστίες. 

Από το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης στο ΣΚΑΙ δήλωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό ύφεση τη φωτιά στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου. «Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα», δήλωνε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωνε ότι αν και ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, η φωτιά ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα. 

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα , καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο «και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης». Σημείωσε ότι κάποια σπίτια που βρίσκονταν μέσα στους ελαιώνες  υπέστησαν ζημιές.

Η φωτιά εξελίσσεται στα Γεράνεια Όρη, σε δασική πευκόφυτη περιοχή με πυκνή βλάστηση, ενώ όπως δήλωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό κανάλι ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, η πυρκαγιά κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς το Αλεποχώρι. Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι μέτριας έντασης, αλλά με ισχυρές ριπές

Για προληπτικούς λόγους μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί έξι χωριά και συγκεκριμένα τα: Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και δύο μονές, του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν.

Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Όσον αφορά για ζημιές από την φωτιά, υπάρχουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μεμονωμένες και διάσπαρτες αναφορές, χωρίς όμως να έχει γίνει επίσημη καταγραφή. 

Το χρονικό των εκκενώσεων  

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Σχίνος και Αγία Σωτήρα.  , ενώ το μέτωπο της φωτιάς έχει νοτιοανατολική εξέλιξη.  

Περίπου στις 02:30 τα  ξημερώματα και ενώ η φωτιά είχε πάρει κατεύθυνση προς τις Βαμβακές, η Πυροσβεστική ενημέρωσε  ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην εκκένωση ενός ακόμα οικισμού. Κάτι που συνέβη  περίπου στις 04.00 ξημερώματα με τις αρχές να ζητούν την  εκκένωση ακόμα δυο οικισμών, στις Βαμβακές και τη Μαυρολίμνη. 

Ορατοί οι καπνοί από την Αττική

Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου αντιλήφθηκαν την ύπαρξη της φωτιάς καθώς οι καπνοί ήταν ορατοί στην ατμόσφαιρα.

πηγή φωτ twitter

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Γίνεται ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό του μετώπου της φωτιάς - Λόγω των ανέμων κατευθύνεται προς τα Γεράνεια Ορη

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ τις προσπάθειές τους συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Αυτή την ώρα επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 3 ελικόπτερα, 1 του Στρατού που κάνει κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.