Αναγκαιότητα αλλά με... ρίσκο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

Αναγκαιότητα αλλά με... ρίσκο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου

Είναι μια απόφαση που θα συζητηθεί. Εμπεριέχει ρίσκο αλλά κρίνεται ασφαλώς αναγκαία. Η απόφαση για την απελευθέρωση του λιανεμπορίου μπορεί σχεδόν να είχε προαναγγελθεί, όμως η υλοποίησή της πιθανόν να αποδειχθεί καθοριστική για περαιτέρω εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από την μία η αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη ο κουρασμένος και στα όρια της κατάρρευσης εμπορικός κόσμος, με τους περίπου 140 χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτόν. Ποιος θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα; 

Ένα ερώτημα δύσκολο που όμως απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό, με βάση ένα ξεκάθαρο σκεπτικό.  Τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό,  έχουν και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα:  Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια.

Γι’ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων πήρε “προσεκτικά” το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό που επισημαίνεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Στην κυβέρνηση αυτό το γνωρίζουν και τους απασχολεί. Όσο όμως αυτή η αύξηση είναι ελεγχόμενη και όσο δε θέτει σε πίεση το εθνικό σύστημα υγείας, είναι κάτι το οποίο εκτιμούν στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι η χώρα μπορεί να το αντέξει. 

“Κάθε άνοιγμα πρέπει να γίνεται με τήρηση των μέτρων προστασίας” τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη που επισημαίνει ότι όλα κρίνονται στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης. Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε το μήνυμα που έχει ήδη στείλει το Μέγαρο Μαξίμου. Εάν τα κρούσματα αυξηθούν πέρα από τα όρια που έχουν θέσει οι ειδικοί, τότε τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. 

Παράλληλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίζεται η συζήτηση για το χρόνο επαναλειτουργίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, καθώς ήδη  από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μετά από εισήγηση των ειδικών  λειτουργούν κανονικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, φυσικά με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.  

 Μόλις δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν αμέσως τα δια ζώσης μαθήματα. Για την Γ’ Λυκείου προφανώς υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα. Η τηλεκπαίδευση προχωρά πολύ καλά, ενώ αποφασίστηκε και ο περιορισμός της ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις.  Όσον αφορά στη σκέψη να ανοίξει η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο στην Γ’ Λυκείου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αφού το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι διαφορετικό από το δια ζώσης αλλά οι καθηγητές είναι οι ίδιοι και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.