Άν. Μέρκελ: Η Γερμανία πηγαίνει καλά μόνο όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά

Άν. Μέρκελ: Η Γερμανία πηγαίνει καλά μόνο όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά

Προς όφελος της Γερμανίας είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα στον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ γιατί «αυτό είναι το δίκαιο».

Σε δηλώσεις της μετά τη Σύνοδο, η Αν. Μέρκελ επισήμανε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε σημεία.

«Ήταν σαφές σε όλους ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ταμείο ανάκαμψης», δήλωσε η Καγκελάριος σε δημοσιογράφους, προσθετοντας πως «τα πράγματα στη Γερμανία πηγαίνουν καλά μόνο όταν πηγαίνουν και στην Ευρώπη καλά».

Τόνισε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση «κορονο-ομολόγων», η 'Αγγελα Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του» και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για «πολεμικό» κλίμα ή «σύγκρουση».