Αν. Αττική: Καθυστερεί η αποκατάσταση των καμένων σπιτιών

Αν. Αττική: Καθυστερεί η αποκατάσταση των καμένων σπιτιών

Ενάμιση χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που έπληξε πέντε οικισμούς στην Ανατολική Αττική, η εικόνα απέχει πολύ από τις πολιτικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για άμεση αποκατάσταση της περιοχής. 

Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» εξασφάλισε από το υπουργείο Υποδομών τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών στο Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι, την Αμπελούπολη, τον Νέο Βουτζά και τον Προβάλινθο. Όπως προκύπτει, η απόσταση που χωρίζει σήμερα τους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους και την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ακόμη αρκετά μεγάλη.

Καπνισμένα από τις φλόγες ή ολοσχερώς κατεστραμμένα κτίρια και καμένα δέντρα εξακολουθούν να στέκουν διάσπαρτα στους δρόμους των πληγέντων οικισμών. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι παραμένουν φιλοξενούμενοι στις κατασκηνώσεις, αρκετοί είναι αυτοί που εγκατέλειψαν εντελώς την περιοχή και τις ιδιοκτησίες τους, λίγοι (μόλις 12) είναι αυτοί που έχουν πάρει στα χέρια τους άδεια ανακατασκευής, ενώ άλλοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των επισκευών των σπιτιών τους.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα 
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διενήργησε 4.691 αυτοψίες σε κτίρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα –όπου υπάγονται διοικητικά οι πυρόπληκτοι οικισμοί– από τις οποίες προέκυψαν: 2.478 πράσινα, 1.731 κίτρινα και 482 κόκκινα κτίρια. Επομένως, ο αριθμός των κτιρίων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, ανέρχεται σε 2.213 (άθροισμα κίτρινων και κόκκινων).

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τραγωδία:

• Μόλις το 37% των κτιρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, έχει γκρεμιστεί. Η κατεδάφιση από το υπουργείο Υποδομών (μέσω εργολαβιών) είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ανακατασκευής του σπιτιού τους.

• Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων κόκκινων κτιρίων (το 30% του συνόλου), δεν έχει θελήσει να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια. Δηλαδή δεν έχει υποβάλει καν αίτηση για να του βεβαιωθεί το ποσό που δικαιούται να λάβει για να ξαναφτιάξει το σπίτι του ή να αγοράσει άλλο.

• Οι οικοδομικές άδειες ανακατασκευής που έχουν εκδοθεί είναι μόνο 12 (όσες δηλαδή και οι ελάχιστες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής) ή αλλιώς αντιστοιχούν μόνο στο 2,5% των κόκκινων κτιρίων.

• Οι διαδικασίες αποκατάστασης (ανακατασκευής ή επισκευής) έχουν κολλήσει πλήρως για 267 κτίρια, τα οποία βρίσκονται εντός δασικής περιοχής. Ήτοι, για το 17,2% των κτιρίων για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις Στεγαστικής Συνδρομής από τους ιδιοκτήτες τους.

• Από το σύνολο των αιτήσεων για αποκατάσταση (κίτρινα και κόκκινα κτίρια), σχεδόν μία στις τέσσερις, ή αλλιώς το 23%, έχει ελλείψεις στους φακέλους των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί (π.χ. τίτλοι ιδιοκτησίας).

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/Παρατηρητήριο για το Μάτι