Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Στον Πειραιά μεταφέρθηκαν 112 άτομα

Αμείωτες οι προσφυγικές ροές - Στον Πειραιά μεταφέρθηκαν 112 άτομα

Συνολικά 112 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 6:30 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», μεταφέροντας 36 άτομα από τη Μυτιλήνη και 7 από την Χίο. 

Στις 8:05 στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε και το «Βlue Star 2» μεταφέροντας 18 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 51 από τη Λέρο.

Σημειώνεται ότι συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν φτάσει στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι χτες, 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, οι 1.425 αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβου, οι 241 στη Χίο και οι 486 στη Σάμο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη στο μεταναστευτικό»

Το θέμα του προσφυγικού είχε απασχολήσει μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι ροές συνεχίζονται αμείωτες προς τα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, στη διαχείριση του προσφυγικού αναφερόταν ρεπορτάζ του γερμανικού ραδιοσταθμού Deutschlandfunk (DLF), τονίζοντας πως σύμφωνα με ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου «η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Σε άρθρο με τίτλο «Ζητούμενο η μεγαλύτερη στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας», ο γερμανικός ραδιοσταθμός σημειώνει: «Η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο είναι καταστροφική, με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου να καθυστερεί υπερβολικά και την επαναπροώθηση μεταναστών χωρίς δικαίωμα παραμονής να μην λειτουργεί».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ιστοσελίδα Zeit Online παρατηρούσε ότι: «Η χορήγηση ασύλου σε Ελλάδα και Ιταλία χαρακτηρίζεται από μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις, τονίζεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πετυχαίνει το στόχο της, που είναι να συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε Ιταλία και Ελλάδα, εκτιμούν οι ειδικοί του ευρωπαϊκού θεσμού».

Αντίστοιχα, η Αυστριακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση ORF ανέφερε στον ιστότοπό της: «Στόχος είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων, δηλώνει ο Λέο Μπρίνκατ, αρμόδιος για την έκθεση και μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με αφορμή την προσφυγική κρίση του 2015 η ΕΕ έθεσε ως στόχο έναν μηχανισμό ανακατανομής προσφύγων έτσι ώστε να περιοριστεί η πίεση που δέχονται Ελλάδα και Ιταλία. Παρά την αύξηση του προσωπικού η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου και στις δύο χώρες εξακολουθεί να καθυστερεί, ενώ πολλές ελλείψεις παραμένουν».