Amazon: Σε συνομιλίες για την εξαγορά της MGM έναντι 9 δισ. δολαρίων

Amazon: Σε συνομιλίες για την εξαγορά της MGM έναντι 9 δισ. δολαρίων

Η Amazon βρίσκεται σε συνομιλία για την απόκτηση της MGM, του κινηματογραφικού στούντιο πίσω από το franchise του James Bond, για περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times.

Μετά από ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, η MGM είναι ένα από τα λίγα στούντιο του Χόλιγουντ που δεν έχει αγοραστεί από έναν μεγαλύτερο όμιλο, με τη Warner Bros να λειτουργεί υπό την AT&T, τη Fox υπό την Disney, την Universal υπό τη Comcast και την Paramount υπό τη ViacomCBS.

Η άλλοτε κραταιά Metro-goldwyn-mayer, με το χαρακτηριστικό λιοντάρι που έβγαζε βρυχηθμό κατά την έναρξη των ταινιών της, μετά τη χρεοκοπία, πριν μερικά χρόνια ανήκει σε διάφορους μετόχους εκ των οποίων ο μεγαλύτερος είναι ο Ούλριχ που δεν φανταζόταν μάλλον ποτέ, ότι θα έπεφτε πάνω σε ένα «στοιχειωμένο» James Bond υπό την έννοια ότι η ταινία έχει αναβληθεί τουλάχιστον τρεις φορές λόγω πανδημίας.

Στόχος του hedge fund manager, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ήταν εξ αρχής να λάβει την αναζητούμενη προστιθέμενη αξία η MGM με τους 4,000 τίτλους ταινιών και στην συνέχεια να την πουλήσει έναντι παχυλού αντιτίμου. Το 2016, μάλιστα μετά τις επιτυχίες Skyfall (2012) και Spectre (2015) του Μποντ και Creed του Ρόκι, ο Ούλριχ ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με ένα κινέζικο fund με το οποίο φέρεται μάλιστα να είχε κλείσει συμφωνία έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, η παρέμβαση της ηγεσίας του κινεζικού κομμουνιστικού Κόμματος για τις επενδύσεις στο Χόλιγουντ έβαλε πάγο στο deal και γέμισε με προβλήματα τον Ούλριχ.

Εδώ και καιρό φέρεται να ήταν σε συζητήσεις με την Amazon, την Facebook, την Comcast ακόμα δε και το Netflix, για την εξαγορά της MGM. Καμία όμως εκ των παραπάνω εταιρειών δεν επιβεβαίωσε στη Wall Street Journal, το ενδιαφέρον το οποίο επικαλείται ο Ούλριχ. Αν πάντως προχωρούσε μια τέτοια συμφωνία, ο Μποντ μπορεί να βρισκόταν "ξανά στον αέρα", δεδομένου ότι υπήρχε συμφωνία με την Universal για την διανομή του φιλμ.

Παράλληλα, όμως η Wall Street Journal αναφέρει, επικαλούμενη πηγές στην Anchorage Capital, ότι το χρέος της MGM υπολογίζεται στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δεν την κάνει την πλέον ελκυστική τοποθέτηση αυτή τη στιγμή. Την ίδια ώρα η Journal όπως και άλλα αμερικανικά μέσα ρίχνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης στην συμπεριφορά του ίδιου του Ούλριχ ο οποίος το 2018 όχι μονο απέλυσε τον επιτυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο Γκάρι Μπαρμπερ, αλλά παρεμβαίνει άμεσα στις καθημερινές επιχειρήσεις της MGM Holdings.