Αλλάζουν όλα την Παρασκευή - Τέλος τα sms, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

Αλλάζουν όλα την Παρασκευή - Τέλος τα sms, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

Από τις 06:00 τα ξημερώματα της ερχόμενης Παρασκευής θα έχουν ισχύ τα νέα μέτρα που θα δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το απόγευμα της Τετάρτης. Θα είναι η πρώτη φορά που οι ανακοινώσεις δε θα αφορούν σε περιορισμούς και απαγορεύσεις αλλά θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η επιτροπή των επιστημόνων είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα συναρμόδια υπουργεία και ήδη προετοιμάζονται τα σχετικά πρωτόκολλα προκειμένου όλα να είναι έτοιμα στο τέλος της εβδομάδας. 

Όπως όλα δείχνουν, στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς θα γίνει.

Με τα όσα λοιπόν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα: 

  • Καταργείται η αποστολή γραπτών μηνυμάτων στο 13033 και στο 13032, καθώς η φιλοσοφία αυτής της πρακτικής δεν έχει καμία πλέον χρησιμότητα μετά και την άρση των περιορισμών στην εστίαση. 
  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας  από τις 11 θα πάει μία ώρα μετά, στις 12 το βράδυ, με την απαγόρευση της μουσικής πάντως στην εστίαση να μένει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.
  • Τέλος στο click away και στο click inside για το λιανεμπόριο. 
  • Άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το αν θα υπάρξει κάποιο «φίλτρο» ή θα πρόκειται για απολύτως ελεύθερη μετακίνηση. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για  πλήρη απελευθέρωση.

Μέχρι τη στιγμή πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές τα  self tests  θεωρείται βέβαιο ότι θα παίξουν  ρόλο. Εξετάζεται λοιπόν να υπάρξει σύσταση για τη διενέργεια τους πριν από τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να είναι υποχρεωτική η διενέργεια τους σε ελεγχόμενους εισόδους πχ πλοία ή αεροπλάνα. Ακόμα και αυτό πάντως θεωρείται ακόμα ανοιχτό.  

Τα βήματα όμως σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα  δεν ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή, αντιθέτως θα έχουν συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα 

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν : 

  • Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Εργαστήρια ΙΕΚ & κολέγια.
  • Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
  • Ωδεία.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι με πληρότητα 75%, ενώ την Παρασκευή 28 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν  θέατρα και συναυλίες σε υπαίθριους χώρους αλλά μόνο για καθήμενους και με πληρότητα 50%.

Το κυβερνητικό σχέδιο θα συμπληρωθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου όταν και το υπουργείο Τουρισμού θα δώσει στη δημοσιότητα υποδοχής των τουριστών στη χώρα, όπου βασικό ρόλο θα παίξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς θα επιδεικνύεται σε όλες τις πύλες εισόδου.