Αλ. Τσίπρας: Αναστολή αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ - Παυλόπουλος για ΠτΔ

Αλ. Τσίπρας: Αναστολή αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ - Παυλόπουλος για ΠτΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων , δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ζητώντας όμως την αναστολή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά και την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση κατά την οποία ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι εξέφρασε «την ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας».

Υπογράμμισε ότι όπως είχε πει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι παρόλο που τότε είχε πει ότι προσυπογράφει αυτή τη φράση «στην πράξη όμως έκανε το αντίθετο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις».

«Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», πρόσθεσε και ενημέρωσε ότι «ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».

Σχολιάζοντας ακολούθως το θέμα του εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον πρωθυπουργό «την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου», λέγοντας ότι «σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής» και «να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

«Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί», δήλωσε καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας, «και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά.»